kandli

2006. szeptember 15.4 hozzászólás

Kategória: blog

Ma előjött a kandli. Mikor kimondtam, mindenki úgy nézett rám, mintha kínaiul beszélnék. Ennyire ismeretlen szó lenne ez? Érdekes módon a neten sincs róla se kép, se hang. Egy rövid leírást találtam, mégpedig itt: "kandli: csőszerű, a tetején levő szájánál szűkűlő, a vödöréhez hasonló foggantyúval ellátott kanna (nálunk elsősorban tejhordásra használják)".
Leginkább a kép hiányzik róla, nekem beégett az agyamba. A fentebb leírt edényt képzeljétek el fehérben, kívül-belül zománcozva, kis kék díszítő csíkkal a peremén.

Miért is fontos a kandli? Gyerekkoromban elég sok időt töltöttem nagyszüleimnél, mivel szinte mindig biciklin ültem, nagyon hamar átértem hozzájuk. Ottartózkodásaim szertartásainak (mert náluk szinte minden szertartásszerűen történt) egyike volt a vízhordás. Vezetékes vizük akkoriban nem lévén, a kútról kellett vizet hordani. Kiskoromban ez engem csak a friss ivóvíz szintjén érintett. Friss ivóvizet nyáron tehát én hoztam, A KANDLIVAL. A szertartás első lépéseként azt tanultam meg, hogy a kandlival vizet soha nem az új kútról, hanem mindig a régiről kell hozni.A másik fontos lépés a "Csak háromnegyedig ereszd, és nagyon vigyázz kisfiam, le ne verd a zománcot!" mondat elhangzása volt.
Mindig magam előtt látom nagyanyámat, ahogy áll a kapuban, és messziről ellenőrzi, hogyan kezelem a kandlit.
Emlékszem, egyszer elejtettem, alig mertem visszamenni vele.

Most úgy hordanék vizet. 

4 hozzászólás a(z) “kandli” címû bejegyzéshez

 1. banya szerint:

  ez olyan szo akkor mint a kapric azt se sokan ismerik

 2. Joci szerint:

  Egy időben Gömbike tejet is csövetett benne…

 3. Timi szerint:

  Én múltkor a “kotla” szóval jártam így…ha esetleg nem ismeritek, akkor fazék, lábas… :) de a kandlit épp ma mondtam, és persze nem ismerték…

 4. Babarum szerint:

  Érdekes, ezt még soha nem hallottam. Nem sok mindent találni a neten sem róla, talán ez a legbővebb info.
  Melyik vidéken használják?

Szólj hozzá!