feltételes reflex

2007. március 31.2 hozzászólás

Kategória: blog

Gyerekkorom óta, de talán már nem sokkal azután, hogy megtanultam olvasni, ellenállhatatlan késztetést érzek arra, hogy olvassak valamit, miközben a WC-n ülök. Megfigyeléseim, és az ilyen irányú "irodalom" (viccek, poénos beszólások, stb.) erősítenek meg abban a hitemben, hogy nem vagyok egyedül ezzel a szokásommal. Néha nagyon sürgős ugye a dolog, és mikor nincs idő megfelelő olvasnivalót találni, olyankor kínomban mindenféle pótmegoldást keresek, leggyakrabban a légfrissítő flakonján található többnyelvű leírást hasonlítgatom össze. (Bámulatos a szláv nyelvek sokszínűsége, gyakran egy-két betű is különbözik a feliratok között!) Pár évvel ezelőtt viszont megtaláltam a tökéletes megoldást. Nincs többé stressz, nem kell flakonokat keresgélni, hogy valami új szöveget olvassak. Tetriszezni kell! A tetrisz amúgy is javítja az agyműködést:

Effect of Tetris on the brain

According to Richard Haier, et al. prolonged Tetris activity can also lead to more efficient brain activity during play. When first playing Tetris, brain function and activity increases, along with greater cerebral energy consumption, measured by glucose metabolic rate. As Tetris players become more proficient, their brains show a reduced consumption of glucose, indicating more efficient brain activity for this task. Forrás: Haier, R. Siegal, B. MacLachlan, A. et al (1991). Regional glucose metabolic changes after learning a complex visuospatial/motor task: a positron emission tomographic study. Department of Psychiatry and Human Behavior, University of California, Irvine, Irvine, CA (U.S.A.)

Az évek során tökélyre vittem a WC-tetriszt, mindig be van készítve, hogy könnyen elérhető legyen, vis maior esetén is azonnal kézre esik. A megoldás zsenialitása abban rejlik, hogy amikor leülök és kezembe veszem a tetriszt, az már szinte feltételes reflexként működik.
Ne nyomjatok csak úgy tetriszt a kezembe! :)

2 hozzászólás a(z) “feltételes reflex” címû bejegyzéshez

  1. Benjy szerint:

    Ott a wifis telefonod.

    Mért nem azt használod?

    Na nem papír gyanánt, hanem olvasásra :)

  2. babarum szerint:

    Éppen a spontaneitás a lényeg, a tetrisz mindig ott van, a pda pedig nem, éppen úgy keresni kellene, és vinni mint bármi mást.

Szólj hozzá!