miért jó gusztustalanul enni?

2007. június 21.2 hozzászólás

Kategória: blog

Régóta foglakoztat hogyan lehetne párhuzamot vonni az ázsiaiak néhány – számunkra furcsa, esetenként gusztustalan – szokása, és a mi európai beidegz?déseink között.
Vegyük például az étkezést. Általános érvény? megállapítás, melyet minden magyar fennen hirdet, hogy a magyar ember szeret enni. Talán az ázsiai ember ne szeretne? Az itt eltöltött id? után úgy látom, hogy  a koreaiakhoz képest mi magyarok csak gyerekcip?ben járunk. A koreaiak táplálkozási szokásainak tanulmányozása során (szinte lehetetlen nem odafigyelni arra, ahogyan egy koreai eszik, lebilincseli az európai ember tekintetét és fülét) nyilvánvalóvá vált számomra, hogy – az ételt?l függetlenül – számára élvezetesebb, kényelmesebb az evés, az ízek élvezete. Mégis miért? Az európai embert étkezés közben rengeteg szabály és szokás köti béklyóba. A koreaiaknak is megvannak a maguk szabályai és szokásai, ráadásul az övéik még összetettebbek és bonyolultabbak, mint amelyekhez mi Európában szoktunk. Viszont ezek a szabályok legkevésbé az étkezés élvezetét befolyásolják, míg az európai etikett bizonyos mértékben korlátozza az ízek teljes kiélvezésének lehet?ségét. Mire is gondolok valójában? Ugye mindenkinek ismer?s gyerekkorából a "csukd be a szád ha eszel!" utasítás? Nos Koreában ilyet nem nagyon hallanak a gyerekek, és a feln?ttek is példamutatóan jóíz?en csámcsognak és szürcsölnek.
De hogyan jön ide az étkezés élvezete? Annál élvezetesebb, minél többet disznólkodunk? Majdnem, de finomítsunk rajta, hiszen a magyarázat egyszer?. Mindenki volt már megfázva, és olyankor nem nagyon érezte az ízeket. Ez természetes, hiszen az ízlelés és a szaglás er?sen összefüggenek. Igen, csukott szájjal is.
 
Mikor a táplálék már a szánkban van, illatanyagai a garaton keresztül az orrüregbe jutnak, majd tovább az agyba. Onnan a tipikus aroma a szájüregbe vetít?dik vissza, és feler?södik.
 
Ezt a náthás ember – azon túl, hogy leveg?t próbál venni – úgy próbálja orvosolni, hogy részben nyitott szájjal eszik, hogy érezze valamennyire az ízeket. Csak figyeljük meg, legyen bármilyen ennivaló, ha markáns, kellemes ízt érzünk, szinte mindig – hiába csukott szájjal eszünk – egy pillanatra ki-kinyitjuk a szánkat. Aki pedig annyira élvezi az ízeket, hogy nem figyel másra és elveszíti a kontrollt, az csámcsog. Ez itt Koreában nem baj, s?t. Szeretnek enni.
 
Mindezt annak kapcsán, hogy kimentem a konyhába megdézsmálni az utolsó adag szalámit. Ahh, valami fenomenális íze van! Habzsolva – csámcsogva zabáltam fel…

2 hozzászólás a(z) “miért jó gusztustalanul enni?” címû bejegyzéshez

  1. Tan szerint:

    a tobbi szokasrol is irhattal volna valamit. :)

  2. Babarum szerint:

    Pontosan mire is gondolsz? :)

Szólj hozzá Babarum hozzászólásához!