ivókúra

2007. június 28.6 hozzászólás

Kategória: blog

Már gyerekként is izgatott a tudomány, élvezettel forgattam a csak "bacikönyv"-nek nevezett Orvosi ABC-t. Abban olvastam először a kuruzsló definícióját, fotókkal illusztrálva. Az egyik fotón egy elég durva, sósav-injekciós (sic!) kezelés nyomait mutatták be. A másik extrém példa az volt, hogy a kuruzsló a beteg hetven éves nénivel megitatott 5 liter vizet, és utána trambulinon ugráltatta.
Akkor úgy gondoltam, hogy nagyon mókás mesterség ez a kuruzslás. Aztán mégis más szakterületre vetett a sors, a hülye kínzásokat leggyakrabban csak magamon sikerült kipróbálni (na jó, ritkán másokon is azért!). Ilyen volt a tegnapi vízivó kúra is például. Este nagyjából utánaszámoltam, a nap folyamán körülbelül 10 liter folyadékot vettem magamhoz. Ez rendesen át is mosott, olyannyira, hogy bedagadtak a lábaim, nem tudtam felvenni a karikagyűrűmet, és mikor este fürdeni mentem (még a bőrömön keresztül is vettem fel folyadékot!), enyhébb mozgáskoordinációs problémáim akadtak. Magyarul úgy szédültem, hogy majdnem pofára estem.
Azért pozitív hatása is volt, reggel nem voltam szomjas! De azért ittam fél liter teát…

6 hozzászólás a(z) “ivókúra” címû bejegyzéshez

 1. moikboy szerint:

  A végtagok bedagadása a testnedvek felszaporodása miatt van. A szédülés pedig azért, mert a vestibularis rendszerben is felszaporodik az azt kitöltő folyadék, így olyasmi állapot alakul ki mint a Meniére-szindrománál: a folyadéktöbblet ingerli az egyensúlyérzékelő-szervet és amíg el nem oszlik, addig fennáll a szédülés.

 2. Babarum szerint:

  Nem vártam ilyen részletes és mélyreható elemzést, de annál inkább köszönöm! :)

 3. moikboy szerint:

  Aki vertigoban szenved, az azért kiműveli magát a témában :)

 4. Babarum szerint:

  Nos az elég kellemetlen, értesüléseim szerint a sok olvasástól sem múlik el véglegesen…
  A vertigo nekem eddigi életemben szerencsére csak egy Counter-Strike map volt, remélem az is marad…

 5. Nia szerint:

  Ugye nem ismételted meg azóta? :S

 6. Babarum szerint:

  @Nia: Eddig még nem, de azóta nem is volt rá szükség! ;)

Szólj hozzá!