WC

2008. január 27.4 hozzászólás

Kategória: blog

Edzett magyarként gyerekkorom óta szorosan kapcsolódik a nyilvános WC fogalmához a húgyszag és a centiméteres magasságú állóvíz bizonytalan eredetű mocsár a padlón. Hosszabb külföldi autóútról hazafelé csak akkor érzem magam újra otthon, ha megérzem az első, igazán istenes budiszagot valahol a határ után. Olyankor eltölt a bizonyosság érzése, hogy valóban hazaértünk. A kontraszt elég nagy ha Koreával hasonlítom az állapotokat, kezdve azzal, hogy itt mindenütt van nyilvános illemhely, nem kell szaladgálni, önkiszolgáló éttermeket keresgélni.
 
Nyilvános illemhely a szöuli metróban

Ráadásul ezek az illemhelyek tiszták, mindig minden kellékkel kifogástalanul feltöltöttek, és nem csak egy olvashatatlan firka van kitéve a takarításról, hanem a felelős neve, fényképe, és telefonszáma (!). Ha gondod van a WC-vel, fel is hívhatod. Még nem próbáltam. Bár elég régen volt, hogy WC-takarítás miatt kellett telefonálnom meg leveleket írnom, őszintén megvallva még nem hiányzik.
Az átlag koreai sokkal több időt tölt az illemhelyen mint egy magyar gondolná. Nem csak a dolgát végzi, kezet mos, majd távozik! Először is mindenütt hatalmas tükröket találunk a mosdóknál (A férfimosdókban is, a női részlegről lásd Manócska képeit!), ahol szépen be lehet lőni a sérót, megigazítani a szemüveget. Mindemellett a koreaiak állandóan fogat mosnak, ritkán megyek be úgy illemhelyre, hogy ne sikálná valaki a fogát.
Én egy iszonyatosan aprólékos és emiatt lassú ember vagyok a tisztálkodás és higiénia terén, de mellettük labdába sem rúghatok. Manócska már régen vár rám, mikor én dolgom végeztével kiérek, de az előttem lévő koreai általában még csak akkor kezdi harmadszorra a hajigazítást.
WC témakörben nem túl régi hír a Buditime kezdeményezése, melyet csak pártfogolni tudok. Remélem az emberek figyelme a nyilvános WC-k felé fordul, rádöbbennek mennyire kellene belőle, és gyorsabb ütemben épülnek majd mint a bankfiókok. Ha pedig már rengeteg nyilvános illemhelyünk lesz, akkor nevelhetjük az új nemzedéket annak használatára.
Valahogy így:

4 hozzászólás a(z) “WC” címû bejegyzéshez

 1. Kowy szerint:

  ez a video így roflóz ;D

 2. mimke szerint:

  Ez eléggé sokkoló :)

  mimke utolsó blogbejegyzése: Igénytelen-e vagy?

 3. Babarum szerint:

  Elég furcsa az európaiaknak, ilyen nyíltan mi nem beszélünk erről. :)
  Bár, fene tudja, nemrég jelent meg a Kaki könyv, lehet ez az új tendencia! :)

 4. Gabriel szerint:

  Ugye? Teljesen más a kép Ázsiáról ha az ember sosem járt itt előtte.

Szólj hozzá!