túl régóta élsz Spanyolországban, ha

2008. augusztus 5.10 hozzászólás

Kategória: ajánló, blog, élet, howto, utazás

Szeretném nektek bemutatni Zsófit, aki volt olyan kedves, és a “Túl régóta élsz…” kategóriában új versenyzőként egy igen szellemes spanyol verzióval lepett meg egy hozzászólásában. Úgy gondoltam, hogy kár lenne, ha elsikkadna ez a lista a hozzászólások között, így felvettem vele a kapcsolatot. Saját blog indítása helyett felkért, hogy tegyem közzé, amit írt. Egyelőre hiába próbáltam meggyőzni arról, hogy írjon blogot, bátorítsátok ti is, hisz ahol ez a lista volt, ott még biztosan van több is!

Íme a spanyol verzió vágatlanul, eredetiben :)

Elore is bocs, hogy kicsit enni-innivalo specifikusra sikerult, de nagyon epp nagyon ehes vagyok :) ja, es magyar…

Tul reg ota elsz Spanyolorszagban, ha…

 1. Megszoktad, hogy a fagyi, akarhanyfele izt valogatsz ossze, vegul egyetlen egy gombocba tomoritve pislant rad a tolcserbol.
 2. Zebran valo atkeles elott eszedbe sem jut korulnezni.
 3. Tejfollel es koviubival almodsz – igaz, spanyolul.
 4. Az olivaolajjal +locsolt kenyeret (zsemle nem letezik) meg megtoldod a paripurevel es az elmaradhatatlan sonkaval (ami itt szent es serthetetlen, jobban mint a bikaviadalok)
 5. Delutan haromnal elobb sosem jut eszedbe az ebed fogalma.
 6. Nem emlexel mar ra, hogy a sima fekete, a kamilla es a harsfa tean kivul mas verziok is leteznek (pl gyumis… milyen is az?)
 7. Termeszetesnek veszed, hogy SEHOL nem fognak neked sort/bort… adni egy tanyerka (ingyen) kajo nelkul.
 8. A fuzfanfutyulo rezangyalt felvaltottad arra, hogy “Dugjon meg egy hal!” :-D
 9. Sosem utazol vonattal, mert bar tiszta, szelsebes es mindig percre pontos, …. repulovel meg belfoldon is olcsobb.
 10. Tizenothavi fizud, 1 honapos nyaralasod van es telen sokaig, nyaron viszont csak ebed elott dolgozol.
 11. Mar csak az remlik, hogy a sargabarack tud nagyon edes, nagyon zamatos es nagyon sarga is lenni (Es olni tudnal egy uveg hazai nagymama lekvarert).
 12. Kepes vagy minden gond nelkul 4 oran keresztul es minimum 7-8 felet enni egy etkezes alatt. (Es napi 4-5-szor eszel)
 13. A 6-7oo km-t mar kis kirandulasnak erzed. Hiszen belfoldon maradsz, es ket ora alatt oda (vissza) ersz.
 14. Tudod, hogy a krokett valojaban sosem (csak) krumplibol keszul. (Hanem csirkehusibol, sonkabol, sajtbol, vagy halfelekbol).
 15. Kesztetest erzel ra, hogy felvedd az Anyukad vezeteknevet is. (Es a harombetus monogrammot azutan automatice mindenhol belehimzik az ingedbe/bluzodba).
 16. Hihetetlen mennyisegu gumicukrot vagy kepes eltermelni, es nemcsak ovodaskent, hanem erett felnottkent sot akar nagymamakent is.
 17. Szipogsz a metron egesz telen (zsepi helyett) es ragod a kormod egesz evben.
 18. A nygdijadbol telik kulfoldi nyaralasra, uj ruhara, mindennapi teraszos-ettermes, baratokkal/baratnokkel eltoltott traccspartira.
 19. Az otthoni 36/38-as ruhameret helyett a 34-et keresed (bar tobbnyire nem talalod).
 20. Eskuvore a vonosnegyes helyett a DJ-t hivod.

Es a raadas:

+1 Szinte sosem eszel levest, ha megis, akkor surut es hidegen (pedig annakelotte levesmanias voltam).

+2 Metrolepcson jobb oldalon allsz, bal oldalon lepegetsz felfele.

+3 Hetkoznap is a barataiddal vacsizol. Munka utan lemesz a partra furdeni, aztan otthon kiulsz a teraszra egy pohar borral es a tengerbe bamulva beszelgetsz a csaldtagjaiddal, vagy a baratokkal. (Ezert az utolsoert bocs mindazoktol, akik nem…)

Kiegeszites a Spanyolorszag-listahoz: Mar beletorodtel, hogy sosem lesz sajat tulajdonu lakasod, nemhogy hazad! (diakeveimben BP-en 50ezerert bereltek nekem a szuleim egy tuti kis keglit, csak nekem… Madridban egy szoba berlese is 100 ezernel kezdodik, es akkor vedd hozza, hogy lesz minimum 3 lakotarsad.. Persze ez albira es MADRIDra ervenyes, nem egesz Spanyolorszagra, de gondoltam viszonyitaskent leirom).

10 hozzászólás a(z) “túl régóta élsz Spanyolországban, ha” címû bejegyzéshez

 1. Vale szerint:

  Hmm. Szívesen élnék “túl rég óta” Spanyolországban.

  Vale utolsó blogbejegyzése: FLCL

 2. Hamburger szerint:

  Jópofa, nem vártam volna, hogy ennyi hasonlóságot találok a német és a spanyol lista közt :)

  Hamburger utolsó blogbejegyzése: Nyelvlecke

 3. Amby szerint:

  Ez tényleg jól sikerült köszi, hogy megosztottad(tátok) :-)

  Amby utolsó blogbejegyzése: Egynapos turistaprogram [Blogkarnevál 4]

 4. Babarum szerint:

  @Vale: Sokan! :)
  @Hamburger: Tapasztalatom szerint – de te is olvastad szerintem az összes írást – a hasonlóságok fennállnak, legyen szó akár külföldön, akár Magyarországon élő magyarokról. :)
  @Amby: Sajnáltam volna ha eltűnik a kommentek között. Remélem a szerző is beköszön! :)

 5. Hamburger szerint:

  @Babarum: Valóban így van. Én inkább a személyes tapasztalatomra céloztam, a spanyolok nekem sokkal lazábbnak és kevésbé szabályszeretőnek jöttek le, mint a németek. Tehát az olyanokat, hogy nem néznek körül, meg hogy jobboldalt állnak a mozgólépcsőn nem előlegeztem volna meg nekik :)

  Hamburger utolsó blogbejegyzése: Hamburgi szeret, nem szeret

 6. Babarum szerint:

  @Hamburger: Így már értem mire gondolsz. Ez engem is meglepett picit. A gumicukor nem sokkolt? :)
  A sonkamániát ismerem, egy időben gyakran jártam Spanyolországba 2-3 napra dolgozni. Igazuk van, a sonkájuk fenséges! Gumicukorral viszont nem tömtek, pedig szívesen fogadtam volna! ;)

 7. Chipi szerint:

  Hamburger, szerintem az olyan dolgok, hogy jobb oldalra állj, azok nem azért vannak, mert szabály, hanem (legalábbis nekem) minimális intelligencia és tolerancia a többi utazótársaddal, és neked semmibe se kerül. A nem nézés körül más tésza. Miért nem állnak meg nálunk mindig a zebra előtt a kocsik? Mert idegesek a vezetők, hogy már megint feltartanak EZEK – mindenki rohan, türelmetlen. Mondom ezt úgy, hogy én nem vezetek :)

 8. Hamburger szerint:

  Gumicukormániát én sem tapasztaltam, de eddig mindössze talán ha két hetet töltöttem Spanyolországban, abból egy hét nappal meló-éjjel buli kombó volt, és ez eléggé be is határolta az infomációfelvevő környezetemet :).

  @Chipi: Ebben teljesen igazad van. De hát 25 évig ebben a környezetben toltam, ez volt a természetes valahogy. A mozgólépcső fullra tömve, mozdulni nem lehet, a gyalogos meg meg tudja várni, amíg elhaladok :) Asszonykám mindig mondja, hogy ha otthon vezetek, teljsen másképp vezetek, mint itt. Agresszívabb leszek, idegesebb és kevésbé tartom magam a szabályokhoz is. Viszont ha nem alkalmazkodok, akkor én leszek a gyökér német, aki nem tud vezetni és szerencsétlenkedik összevissza :). Egyszer le is ugatott valami köcsög a lehúzott ladaablakból, erre lehúztam én is az ablakot és elküldtem a halál faszára (német rendszámos autóm van). Kicsit meglepődött és behúzta fülét farkát. Csak addig okos, amíg azt hiszi nem értem mit mond.

  Hamburger utolsó blogbejegyzése: Bringa

 9. Mebarak szerint:

  Húú, ez a bejegyzés nagyon ott van :DD Jót röhögtem! Köszí :D

 10. Babarum szerint:

  @Mebarak: Hogy egy régi klasszikust idézzek: “Én csak egy közvetítő vagyok…” Ezt a bejegyzést Zsófinak köszönd, én csak közzétettem. Természetesen a megállapítás helyes, tényleg jó lista, furcsa miket nem tud meg az ember a spanyolokról. :)

Szólj hozzá!