a koreai Mata Hari

2008. szeptember 4.6 hozzászólás

Kategória: ajánló, fotó, Korea

Korea kémlázban ég. Még július 17-én elfogtak egy magát korábban észak-koreai dezertőrnek kiadó északi kémet. A hatóságoknak a nyomozás érdekében egészen augusztus végéig sikerült titokban tartaniuk az ügyet, az csak most robbant.

Won Jeong-hwa

Won Jeong-hwa

Won Jeong-hwa, az észak-koreai állambiztonsági szervek által kiképzett ügynökként 1998-ban telepedett le Kínában, ahol közreműködött több mint 100 észak-koreai menekült és dél-koreai üzletember elrablásában majd Észak-Koreába szállításában.
2001-ben azt a megbízást kapta, hogy épüljön be Dél-Koreában. Magát koreai etnikumú kínainak kiadva férjhez ment egy dél-koreai állampolgárhoz. Rögtön érkezése után jelentkezett a hatóságoknál, kijelentve, hogy ő valójában egy észak-koreai menekült, és szeretne letelepedni az országban.

Won feladata magas pozícióban lévő katonatisztek, titkosügynökök és az észak-koreai menekültszövetségek vezető tisztviselőinek felkutatása és behálózása volt. A nyomozás eddigi adatai szerint az északi titkosszolgálattól mérgezett tűket is kapott a titkosügynökök likvidálása céljából.

A nagy vezér

Beépülése annyira sikeres volt, hogy 2006 júliusától biztonsági előadóként léphetett be bármeklyik katonai támaszpontra. Nem is tétlenkedett, 52 előadást is tartott, melyeken a Észak-Koreából kapott CD-ken szemléltette az ottani rezsim létjogosultságát, valamint felvilágosította hallgatóit, hogy a Koreai háborút Japán és az USA kezdte, és hogy az észak-koreai atomfegyverek csak önvédelemre szolgálnak. Több hallgatójával szexuális kapcsolatot létesített, így szerezve információkat a katonai bázisok hollétéről és készültségi fokáról. Sikerült több mint 100 magasrangú katona elérhetőségeit is megszereznie. A nyomozás felderítette, hogy a tisztek általa továbbított mailcímeinek többségét Kínából érkező támadások már feltörték.

A nagy vezér

A dél-koreai állambiztonsági szervek szerencsétlenségeskedésén túl az előző kormányok északiakkal szembeni “sunshine” politikája is az oka annak, hogy az utóbbi 10 évben jelen esettel együtt mindössze két kémet fogtak el, miközben több mint 13 ezer észak-koreai menekült telepedett már le délen. A hasonló rezsimek szolgálatai (lásd: Stasi, Securitate) soha nem a viszafogottságukról voltak híresek sem a kémek sem az akciók számát tekintve, így aligha feltételezhető, hogy tíz év alatt csak két kém dolgozott volna az országban.

via Chosun
képek: Chosun, Eric Lafforgue, DPRK Studies

6 hozzászólás a(z) “a koreai Mata Hari” címû bejegyzéshez

 1. Mebarak szerint:

  És akkor szóljon bárki is bármit a nők képességeiről! Nem halottam a sztoriról egyébként, de nem semmi :S

  Mebarak utolsó blogbejegyzése: A Véletlen

 2. Babarum szerint:
  Számomra megdöbbentő, hogy szabadon sétálhatott a laktanyákban, és nyomhatta a propagandát. Mindezt úgy, hogy tudtak róla, hogy mit terjeszt, fel is szólították, hogy ne mutassa be többet a CD-jét. Azt mondta rendben, nem fogja használni. Persze tovább propagandázott vele utána is! :)
 3. gaba szerint:

  Döbbenetes sztori. Nagyon köszönjük.

  gaba utolsó blogbejegyzése: A végtelenbe… és tovább! [Flickr]

 4. Nia szerint:

  El se tudom képzelni, hogyan lehet behálózni magas rangú katonatiszteket és titkosügynököket. Még 1-nek csak csak a közelébe lehetne kerülni, valamiféle hálót is lehetne szövögetni, de ennyire jól tejesíteni kémként… hmmm!

  Más “teljesítményéről” és persze gátlástalanságáról nem is beszélve.

 5. Babarum szerint:

  @gaba: Engem is lenyűgözött, ezért bátorkodtam megosztani, örülök, hogy tetszik!

  @Nia: Egyik “teljesítménye” nagyban összefügg a másikkal! :)

 6. Nia szerint:

  Hm, inkább bele se gondolok mekkora “szakmai” tudással rendelkezhet! :DDDD

Szólj hozzá!