gyilkos versenyszellem a felsőoktatásban

2008. szeptember 30.13 hozzászólás

Kategória: élet, wtf

Most olvasom, hogy 2008-ban minden(!) jelentkező, aki felvételi vizsgát tett, bejutott az egyetemre. Érted, aki beadott egy jelentkezési lapot, az egyetemista lett. Képezzünk sok diplomást, ezeret, mert kell (2008-ban a diplomás munkanélküliek aránya 8,9%)! Csak azt nem értem, hogy ilyen helyzetben mi szükség van egyáltalán a felvételi vizsgára? Szagember-képzés, tessék!

Még eszembe jut az a kérdés is, hogy kibuknak-e ezek az emberek, vagy mindenki le is diplomázik? Ha mondjuk a kreditekkel ügyeskedve két-három év után buknak ki, akkor a több éves oktatásuk költsége micsoda? Befektetés vagy pazarlás?

13 hozzászólás a(z) “gyilkos versenyszellem a felsőoktatásban” címû bejegyzéshez

 1. Snowqueen szerint:

  Hát,ez elég gáz.Rengeteg munkanélküli diplomást szül.Az oktatás színvonala süllyed lefelé.Miért jó ez?:-(

 2. Babarum szerint:

  Amiatt vagyok kiakadva, mert annak idején magam és rengeteg ismerősöm minimum egy évet várt arra (néhányan többet), hogy egyetemre/főiskolára kerülhessen. Persze akkor is voltak olyanok, akiknek mindegy volt, hogy milyen egyetem/főiskola, csak diploma legyen belőle. Akkoriban azonban még ezekre a helyekre sem lehetett csak úgy egyszerűen beesni.

 3. Mebarak szerint:

  Na…. pl az ilyenek miatt ér annyit a diploma manapság, mint amennyit! Jobban meg kellene becsülni ezt az egészet… pénzre megy az egész – ez a szomorú… Mi lesz akkor, ha egy idő után már mindenkiből diplomás embert lesz? Akkor mindenki elitnek fogja magát gondolni és nem megy el “akárhova” dolgozni? Vagy ellenkezőleg, természetes lesz, hogy diplomával is soron dolgozol?

 4. teki szerint:

  Szerintem ez csak a szokasos “penzre optimalizalas” esete. A penz nagy talalmany, de lepten nyomon elobukkannak hatranyai. Jelen esetben pl. arrol nem hiszem, hogy van nezetelteres, hogy fontos-e az oktatas, szal penzt kell bele tenni. Milyen alapon? Nagyobb sulinak tobb kell, kisebbnek kevesebb, szal a tanuloszam egy jo viszonyitasi alap, igy lett a fejpenz. A tobbi mar matek, a sulinal van szep excell tabla, hogy milyen bevetelhez milyen diakszam kell / hanyad even, a tobbi mar a tanarok dolga.

  Nem hiszem, hogy egy szuper rendszer osszerakhato, es szerintem nem is kell jonak lennie. A legfontosabb a tehteseggondozas, ami szerintem nem igazan kap hangsulyt. Az orszagot elviszi az 5-10% tehetseg, ha segitenek nekik oda kerulni, ahovol kamatoztatni tudjak tudasuk (es nem buktatopalyara allitani oket kozepsuliban olyan targyakkal ami nem feltetlen erdekli oket).

 5. Babarum szerint:
  @Mebarak: A diploma csak egy dolog, sajnos jó ha van, mert a hiányát nehezebb magyarázni. Én a gyakorlatban is szembesültem ezzel, igen sokszor előfordult az, hogy egy pozícióra történő kiválasztási folyamat során a személyes és szakmai szempontokat is figyelembe véve a diploma nélküli ember teljesített jobban, és ezért ő kapta az állást. Ebből egyenesen adódik a kérdés, hogy megfelelő-e a kiválasztás az egyetemekre. Szerintem nem. Itt érintőlegesen már kitértem a témára.

  @teki: Pontosan erről van szó. Lassan minden oktatási intézmény egy templom lesz, ahol Kvótaistent bálványozzák. Nagy számban pedig ugye nem pereghetnek ki az emberek, mert akkor nincs elég fej a kvótához. Mit csinálunk tehát? Döntést hozunk arról, hogy nem kell annyira szigorúnak lenni. Egyszerű matematika, ahogyan írtad. Az a baj, hogy annak senki nem számol utána, hogy mit veszítünk vele.

 6. Nia szerint:

  Na, tegnap este nálam is ez a hír verte ki a biztosítékot.
  95 ezer embert vettek fel!
  Mondjuk nagy része fizetős lesz, az intézményeknek meg ugye kell a pénz. Csak hát kirúgni sem fogják a nem megfelelő tudásút, mert kell a pénz… erre tudnék példát mondani egy rakatot. Olyannyira, hogy van ahol már az UV rendszert is átszervezték, csak az a szerencsétlen diák vizsgázzon már le hatodszori próbálkozásra!
  (Megjegyzem a rendszer lényege az, hogy , minden plusz vizsgáért kredit pontok x 5000 Ft-t kell fizetni, meg valamiért… így egy 5 kredites tantárgy 30.000 Ft-ba kerül és hát buktatgatják az diákokat, ők meg fizetgetnek… könnyen ki lehet számolni, hogy 10 ember esetében egy ilyen utó-utó-utó vizsgából mondjuk 2 alkalom: 10x30000x2=600.000 Ft. Hát nem jól jár az egyetem?)

  Én meg nézek ki a fejemből és nem értem… de van ennél furcsább dolog is… gondoltam is rá, hogy megírom. Bár akkor megint felhúzom magam. :)))

 7. Nia szerint:

  Ja, a másik számomra fura dolog… kiemeltek egy példát, a következőt:
  Sportkommunikátor képzésre 133-an jeletkeztek és ebből 129 főt vettek fel! És mindegyiket állami támogatásra!!!!!!!!!

  Valaki homályosítson már fel legyen olyan kedves, hogy mi a szörnyedelemnek kell ide MÉG 129 sportkommunkátor is állami pénzen???

 8. Babarum szerint:

  Hmm, erről az utó-utóvizsgás bizniszről nem is tudtam, jövedelmező lehet! Írd meg a furcsább dolgot, plíz! :)
  Sportkommunikátor. Fontos szakma! :)
  De muszáj sok sportszakembert képezni, látod, hogy a legjobbakat felszívja a politika… ;)

 9. gianni7 szerint:

  És ha azt a 129 sportkommunikátort az olimpiai megnyitót élőben minősíthetetlen színvonalon közvetítő két delikvens fogja oktatni a szakma rejtelmeire, akkor lesz teljes az örömöm.

  “Még eszembe jut az a kérdés is, hogy kibuknak-e ezek az emberek, vagy mindenki le is diplomázik?” – dehogy buknak ki. Ma már legalábbis nem. Mind megkapja végül a diplomáját.

  Az élelmesebbjének nem is kell azt a 10×30000×2=600.000 Ft-ot befizetnie, ha van elég bőr a képén, akkor bemegy a tanszékvezetőhöz, és az összeg negyedéért megveszi kilóra minden félévben. Ez a 600e akkor 4 félévre biztosítja a hármast. (vidéki főiskola esetében)
  Miközben leendő közgazdászként nem tudja kiszámolni X összeg 20 százalékát, ha a számológépén nincs % jel. – ez szerintem szépen példázza a magyar felsőoktatás jelenlegi színvonalát.

  Képzelem a nálunk tanuló koreaiak döbbenetét, amikor elkezdik átlátni a helyi viszonyokat :s

 10. Hamburger szerint:

  Szomorú a helyzet, ebben engem is az zavar leginkább, hogy nekem mennyit kellett küszködni, hogy bekerülhessek. Lehet, hogy várnom kellett volna pár évet és úgy nekivágni. A tanulás is biznisz lett, ahol a kedves vevő a király, legyen akármilyen fafej is.

  Egyébként nekem az volt a tapasztalatom, hogy a papír manapság annyira nem fontos, a tudás a lényeg. Csak kapj alkalmat, hogy meg tudd mutatni mit tudsz. Nyilván ha meg tud az ember lobogtatni egy Harvard diplomát, attól hasraesnek sok helyen, de én voltam olyan interjún is, ahol meg sem nézték az életrajzom és a papírjaim, szimplán egy beszélgetés alapján eldöntötték, hogy beillenék a képbe (nem említem most azt a 150 egyéb helyet, ahol még válaszra sem méltatták a jelentkezésem :-).

 11. Babarum szerint:
  @gianni7: Hidd el, simán elképzelhető, hogy oktatni fogják őket. Tudod, “Aki nem ért hozzá, az tanítja.”
  Amit pedig a kibukásról és az utóvizsgákról írtál… Ha annak akár a fele is igaz és megtörténhet, már az is vérlázító!
  A koreai oktatás az pedig más tészta, az máshol sántít. De sajnos sántít az is!

  @Hamburger: Ez zavar engem is. Nem azért vártunk, mert hülyék voltunk, hanem mert a rendszer volt – hát hogy is mondjam – kontraszelektív. Emlékszem az első, sikertelen felvételimre, hiába írtam és szóbeliztem szinte maximális pontszámmal, a vitt pontjaim miatt (Én mindig, mindenütt csak azt tanultam komolyan, ami érdekelt) nem juthattam be. Bejutott a makogó, a mucsajröcsögei igen magas színvonalú gimnázium színötös tanulója, aki a mi giminkben talán egy hármast ha elért volna. A gond az, hogy egy év múlva, mikor bejutottam, akkor láttam, hogy milyen a színvonal. Azért az alapvető kommunikációs készséget nélkülöző embereket kereskedőnek képezni, az elég meredek szerintem. De alkalmassági vizsga, éppúgy, mint a tanárok esetében, nem volt, nincs, és nem is lesz. A sportkommunikátoroknak sem! :)
  A diploma pedig igazán nem számít már manapság, csak akkor kerül szóba, ha nincs szakmai tapasztalatod (Pályakezdőként ezért nagyon fontos.), illetve ha billenteni kell a mérleg nyelvét, és nincs más különbség két jelölt között.

 12. Nia szerint:

  Kerestem a jegyzeteimet, de nem találom azt, amivel összefüggésben van az a bizonyos “furcsaság”. Konkrét adatok nélkül pedig nem lenne hatásos.
  Végülis mindegy. :)

 13. Babarum szerint:

  Persze, igazad van! ;)

Szólj hozzá!