Korea a világűrben

2008. október 21.Szólj hozzá!

Kategória: Korea, tech

Emlékeztek még a koreai Farkas Berci kalandos történetére? Nos, a koreai űrkutatás jövőre újabb lépést tesz előre, mert kis késéssel ugyan, de várhatóan 2009 második negyedévében fellövik az első saját koreai műholdat. A kb. 100 kg-os szatellitet a KSLV-1 (Korean Space Launch Vehicle 1), az első koreai fejlesztésű rakéta fogja pályára állítani. A KSLV-1 két részből áll, a felső, szilárd hajtóanyaggal működő és a – szintén saját fejlesztésű – műholdnak helyet biztosító rész a KARI (Korea Aerospace Research Institut) munkájának eredménye, az alsó, folyékony üzemanyaggal működő hordozórakétát az oroszoktól vásárolják, akikkel három kilövésre szerződtek.

kslv1

A KSLV-1 (Korean Space Launch Vehicle 1)

A kilövés dátuma még nem lett meghatározva, április és június között kerülhet rá sor, bár az eredeti tervek szerint 2008 végén kellett volna a műholdat útnak indítani. A KSLV-1 projekt eddig nagyjából 377 millió dollárba került, beleértve az oroszok költségeit és az NSC (Naro Space Center) kialakítását. Persze a koreaiak belecsapnak rendesen a lecsóba kimchibe, ugyanis 2017-ben egy másfél tonnás, többfunkciós műhold fellövését tervezik, akkor már saját fejlesztésű rakétával.
A KSLV-1 fellövésével Korea kilencedikként lép be azon államok sorába, amelyek saját területükről saját műholdat juttattak az űrbe. Ambiciózus céljuk van, 2020-ban embert akarnak küldeni a Holdra. Én szurkolok nekik!

Naro Space Center

A Naro Space Center, innen lövik fel majd a műholdat.

via Chosun, The Korea Times

Szólj hozzá!