könyv futáshoz – Hugh Laurie: A balek

2009. június 2.18 hozzászólás

Kategória: ajánló, futás

Elég szerencsésen indult a május 20-án tett fogadalmam, az azóta eltelt 12 napban 52.7 kilométert futottam, ez napi átlagban 4.3 km jelent. A határidőig 34 nap van még hátra, az 500 kilométerhez pedig még 81 kilométer hiányzik. Mindez persze elég kevés embert érdekelhet, főleg akkor, ha a bejegyzés címe után talált ide.

Korábban már írtam arról, hogy nem zenére futok. Néhány zenehallgatásos próbálkozás után váltottam, azóta futás közben mindig hangoskönyveket hallgatok. A zenék kiválogatása is fontos, de még fontosabb a jó hangoskönyv kiválasztása, ugyanis itt nehezebb az ugrás egy következő számra.

Nemrég a bejegyzés címében említett A balek című hangoskönyvet kezdtem el hallgatni futás közben Az időzítés jól sikerült, ugyanis bár még csak a felénél járok, de rendkívül szórakoztató könyvnek bizonyult, ami nagy mértékben segített a a heti tervem túlteljesítésében. Külön élmény, hogy a könyvet Kulka János olvassa fel. Sok hangoskönyvet hallgattam már, közte néhányat az ő hangján, és meg kell állapítanom, hogy Magenheim doktor magasan uralja a mezőnyt.

Bár a könyvnek semmi köze nincs a másik orvoshoz, dr. House-hoz, de ha kedveled a sorozatban is látott fanyar, ironikus humort, valamint szereted a fordulatos krimiket, akkor nehezedre esik majd letenni a könyvet ill. hangoskönyv esetén kikapcsolni a lejátszót.
Ha éppen azon töprengtél, hogy mit is olvass/hallgass, csak ajánlani tudom!

18 hozzászólás a(z) “könyv futáshoz – Hugh Laurie: A balek” címû bejegyzéshez

 1. DPS szerint:

  Szia Babarum :)

  Emlékszel még? :)

  Én is május 20án (inkább 19, de mind1) tettem fogadalmat, de én teljes életmodváltásra lefogyásra stb, bár már május 17tol futok rendszeresen (gyaloglok…) és 100km felett járok. A konyvvel valo futást megfontolom, jo lehet, bár eddig csak zenevel probaltam :) Valami kell a fulbe az biztos :D

 2. Euthymia szerint:

  Szia, én szőke vagyok, azért kérdezhetek ilyet :) amit most fogok. Hogy tudsz erre futni??
  Én, amikor olvastam annyit kacagtam rajta, hogy valószínűleg, ha ezt felolvasná valaki, akkor is vihognék sokat és tuti nem menne a futás (bár amúgy sem megy).
  Nekem is tetsző könyv volt :) Szép napokat és HAJRÁ!!! :)

 3. Babarum szerint:

  @DPS: Helló! :D
  Éppen a múltkor néztem a blogodat, az első verseny után! Gondolkoztam is: nofene, ez a DPS az a DPS? Aztán arra a döntésre jutottam, hogy nem. Elcsesztem! :)
  Én tavaly szeptemberben kezdtem a futást, kisebb kihagyásokkal azóta folyamatosnak mondható. ;)
  Igazad van, a futáshoz kell valaminek szólnia. Nekem a zene nem megfelelő, itt ki is fejtettem miért.

  @Euthymia: Jó kérdés! :D Gondoltam rá, hogy beleírom a bejegyzésbe egy régebbi élményemet, még Koreából, de aztán kimaradt.
  Egy időben rendszeresen Rejtőt, utána pedig Hofit hallgattam futás közben. A koreaiak már eleve megnéztek az utcán (mint minden külföldit), de amikor azt látták hogy itt fut egy hülye “amerikai” és röhög, azt már nem tudták mire vélni, leesett állal bámultak. :)
  Nos az eltérés itt Magyarországon annyi, hogy nem bámulnak meg futás közben, de amikor néha hangosan röhögök, akkor tanácstalanul néznek… :D

 4. DPS szerint:

  @Babarum: Twitteren irtam is nemreg neked, hogy “Do you remember?” gondoltam ebbol rájossz, hogy az a DPS vagyok :) De sebaj, mostmár tudod :) Vegigolvastam már a futásrol szolo bejegyzeseket :) Jol jonnek nekem az ilyen szemelyes elmenyek :) Jo futást :)

 5. Babarum szerint:

  @DPS: az alábbi bejegyzés most elment twitteren is: “@dpspeti Helló! A “Do you remember?”-t benéztem, elsiklottam felette, bocsi :-o” :D
  Örülök, hogy újra találkoztunk, kicsi az internet! ;)
  A blogdesign még béta, kicsit sántít, ezért nem látsz minden bejegyzést sajnos. Az elmúlt években nem kategorizáltam, így most visszamenőleg pótlom, és elég lassan haladok, mert 827 blogbejegyzés van. Ráadásul ha a kategóriára klikkelsz, csak 15 darabot ad ki, mert még nem sikerült meghegeszteni a sablont 100%-osra.
  Közben megnéztem, eddig még csak 14 futással kategorizált post van. :D Nem maradtál le semmiről, de rengeteg bejegyzés hiányzik még a kategórialistából, ahogy haladok, ez a szám nőni fog.
  Jó futást!

 6. Hamburger szerint:

  Szerintem az eleje jó volt, az első fele, aztán elég nyögvenyelőssé vált a könyv. De hallgatni biztos könnyebb, mint olvasni :)

  • oatbxl szerint:

   Teljesen egyetértek Hamburgerrel.
   Biztos bennem van a hiba, de én ebből a múfajból inkább Ludlumot, Forsyth-et ajánlom. Laurie (szerintem) elvezhetőbb színésznek mint írónak.
   De azért egy olvasást megért.

 7. Babarum szerint:

  Megnéztem, még a felénél sem járok. Remélem azért nem nagyon romlik le, az eleje nagyon tetszett. Majd beszámolok! :D

 8. kelemenbandi szerint:

  Szerintem meg az egész könyv kurva jó, úgy, ahogy van. Jól ír a fickó.

 9. Babarum szerint:

  Ehh, csak felcsigáztok itt, ma azért megyek futni, hogy tovább hallgassam (önuralom-domination, csak futás közben hallgatom)!
  Ha a hírekben hallotok majd egy elgyengült, összeesett emberről, akinek a lépésszámlálója már kiakadt, és a füléből egy kis TiTi lóg, az én leszek! :D

 10. Snowqueen szerint:

  Nekem megvan a könyv,de még nem olvastam el;ezek után mindenképp megteszem(mondjuk,én sem hangoskönyvre futnék,mert magát a hangoskönyvet sem szeretem,de kinek a pap…:-))))

 11. Babarum szerint:

  Miért nem szereted a hangoskönyvet? Én, bár a futás miatt próbáltam csak meg, teljesen beleszerettem. Az igaz, hogy csak úgy hallgatni én is képtelen lennék, de futáshoz és egyéb monoton munkákhoz kiválóan bevált.

 12. esdé szerint:

  hűha, én is most töltöttem le ezt a hangoskönyvet…mostmár kiváncsi leszek…talán én is megpróbálom futás közben magamévá tenni :)
  köszi a tippet ;)

 13. Snowqueen szerint:

  Hát,azért,mert szeretek olvasni,s nem szeretem,ha egy narrátor előadásmódja befolyásol…Filmben nem zavar,de egy könyvnél…Képzeld,én csak csendben bírok futni.Kipróbáltam az ipodot,de nem vált be.Irigyellek ám,hogy a te ritmusodba nem zavar bele.

 14. Babarum szerint:

  @esdé: Üdv a blogon! A hangoskönyv számomra az optimális megoldás a futáshoz, itt írtam róla, hogy miért.

  @Snowqueen: Igazad van, ezért nagyon fontos a narrátor. Kulka János igen magasan veri a mezőnyt, nagyon szerettem mindegyik általa felolvasott művet. Valószínűleg jól meg is válogatja mit fogad el, mert mindegyik nagyon jó könyv volt.
  A ritmust nem befolyásolja, sőt. Teljesen kikapcsol, csak erre figyelek (no meg az autókra ;). Ma például nagyon jó részt hallgattam, ezért az ötödik kör (egy kör 3.1 km) után is csak azért álltam meg, mert besötétedett, és sötétben félek, hogy rosszul lépek.
  Az én konklúzióm: Ha jó a könyv, akkor nagyon jól megy a futás! :)

 15. DPS szerint:

  Hát en kiprobaltam a hangoskonyveket…nekem az a baj, hogy nagyon elkalandozik a figyelmem, es kozben simán eltelik pár perc, amirol nem tudok a konyvbol…Csernussal kezdtem…rá viszonylag konnyu volt figyelni, de teljesen rá sem sikerult….a Balek-re meg egyáltalán nem tudtam koncentrálni…arra emlékszem, hogy kézeltores…meg ilyesmi…de hamar elvesztettem a szinkront…:(

 16. Babarum szerint:

  Én pont azért hallgatok könyvet, hogy ne kalandozzon el a figyelmem. A futás, bármennyire is szépítjük a dolgot, nem természetes mozgáselem (legalábbis napjainkban), így – ki kell mondani – szenvedés. Míg nyugodt környezetben pihenve rendkívül jól el tudok gondolkozni, ez futás közben nem megy. Erre jó a hangoskönyv, arra figyelek. Minél kevésbé szenvedek futás közben (és ez egyre inkább így van), annál inkább élvezem a könyvet. Persze célszerű jó könyvet választani.

 17. DPS szerint:

  En tok jol tudok gondolkodni kozben :) Illetve úgy, hogyha szól a zene, de szövegelésre is tudok gondolkodni, akkor viszont a könyvet nem tudom követni :)

Szólj hozzá!