ha nagy leszek, buki leszek

2006. december 11.1 hozzászólás

Kategória: blog

Életemben soha nem voltam még lóversenyen. Különös, hogy ezért ennyit kellett utaznom, szombaton kilátogattunk a szöuli lóversenypályára. A pálya Szöultól nem messze, Gwacheonban található, a négyes metró egyik megállója (a fotógalériában láthatóak a metróállomás lovasmintás csempéi). Hatalmas létesítmény, egyszerre akár több mint 40 000 embernek nyújt önfeledt szórakozást és persze pénzköltési lehetőséget. Maga a komplexum az 1986-os Ázsiai játékok és az 1988-as Nyári Olimpia helyszíne volt, 1989-ben nyitották meg hivatalosan, jelenleg Korea legnagyobb állami tulajdonban lévő lóversenypályája. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy van egy hatalmas házasságkötő terme is, és az egyik legkedveltebb esküvői helyszín.
Minden hétvégén, szombaton és vasárnap rendeznek versenyeket a pályán, augusztusban villanyfényes esti futamok is vannak. Óriási tömeg lehet ott nyáron, még ilyenkor télen is rengeteg ember volt kint. Nincsenek zenés műsorvezetői tapasztalataim, így nem tudom pontosan megbecsülni mennyien lehettek, de ahogy elnéztem, több mint tízezer koreai kiabált és ugrált a futamok alatt.

Végül magáról a versenyről. Igazán szakmai összefoglalót nem tudok adni, életemben először lévén lóversenyen. Igazi hangulata van, a videón hallható kiabálás elenyésző, az emberek nagy része bent van az épületben, és a kivetítőkön nézi a versenyt. A lovak nagyrészt kisebbek mint nálunk, még ezek a kis koreai zsokék is hatalmasnak hatnak rajtuk. A zsokék átlagos testsúlya 50-55 kg, és nem, nem gyerekekről van szó, felnőtt emberek, némelyik egész idős. A fogadás lyukkártya méretű fogadószelvényeken történik, és úgy is olvassa le egy gép, mint a lyukkártyát, pontosan kell bejelölni a tippet. Természetesen mi is fogadtunk, a kezdeti sikertelenség után ráéreztünk, és sikerült nyernünk is. Csak a játék kedvéért is lehet fogadni, a legkisebb tét húsz forintnak megfelelő összeg, persze a határ a csillagos ég…

Annyi biztos, hogy nagyon jól éreztük magunkat, kíváncsivá tett az élmény, szerintem hamarosan előfordulunk a budapesti lovin is, az élmények összehasonlítása végett. Köszönet Tamásnak, aki bevezetett minket a koreai lóversenyzés rejtelmeibe.

Videó a versenyrőlVideó a versenyről

1 hozzászólás a(z) “ha nagy leszek, buki leszek” címû bejegyzéshez

  1. k szerint:

    úgy látom, arab telivérek. de lehet, hogy tévedek. kb. 10 éve lovagoltam utoljára. :)

Szólj hozzá!