movie rating

2008. november 30.7 hozzászólás

Kategória: élet, film, wtf

Ez érzékeny téma, nem is tudom hogyan közelítsem meg úgy, hogy ne égessem meg magam. Nos, minden hátsó gondolat nélkül kérdésem a következő: Miért van az, hogy úgy érzem, hogy minden, a holokausztról illetve a zsidók sérelmeiről szóló film értékelése a legtöbb portálon általában 20%-kal jobb, mint a valós érték? Észrevételeim szerint ugyanez vonatkozik a képregényekről készült filmekre, azoknál is ugyanezt tapasztalom. Az ok természetesen mindkét témánál más lehet, de az eredmény ugyanaz. Te mit gondolsz?
Itt most kimondottan filmekről és értékelésről beszélek, nem is kérek hozzászólást más témában, köszönöm!

7 hozzászólás a(z) “movie rating” címû bejegyzéshez

 1. Nia szerint:

  A valós értéket hol kapod meg? (csak érdekelne)

  Másfelől nem meglepő, mert sokakat érint a téma közvetett módon. Amíg pedig az adott film a tényeknek legnagyobb részben megfelel, addig biztosan sokan fogják pozitívan, pozitívabban értékelni.
  Véleményem szerint az érzelmi kötődés annyira döntő szegmense a szubjektivitásnak, ami minden más szempontot maga mögé rendel.

  Főleg, ha a neveltetéssel kialakult gondolat és véleményrendszer vagy akár éppen egy negatív diszkriminációs sérelem erős lelki hatásának a visszatükröződése az adott film közvetlenül vagy közvetett módon.

  (Közvetlenül pl. a zsidók meghurcolása, aminek mai vonatkozásai is vannak és pl. közvetett a történelmi események képi megjelenítése.)

  Tehát ha abból indulok ki, hogy egy adott csoport tagjai közül (pl. a az adott portált látogatók) ha lehetőség van szavazásra, leginkább azok fognak szavazni, akiknek valamilyen közvetett módon amúgy is érzelmi kötődésük van a filmhez … már nem is olyan meglepő az eredmény. Na, és ezek a filmek leginkább amerikai gyártásúak (ha jól sejtem), hogy már tovább ne is menjek a fejtegetésben…

  (gondolj csak arra, hogy mennyien írtak neked kommentet, amikor pl. kórházba kerültetek, vagyis érzelmileg megérintette a portált látogatókat az adott esemény)

 2. teki szerint:

  A vegeredmeny egy atlag, te a szorasbol a -20% vagyol.

 3. Babarum szerint:
  Valós érték nincs, rosszul fogalmaztam, de ez volt a legjobb rossz kifejezés, ami eszembe jutott. Tapasztalati úton szerzett érték van. Ezt úgy értem, hogy az általam adott értékelés (arányaiban) nagyrészt stimmel a különböző portálokon kapott szavazatokkal. Ha elég ritkán van is eltérés, az eléggé elenyésző. Ami miatt ezen két kategóriában (holokauszt+képregényfilmek) feltűnt a különbség, az a kiugróan magas eltérés ismétlődésére vezethető vissza. Ezek pedig csak ebben a két kategóriában fordultak/fordulnak elő rendszeresen. Éppen ezért, bár – mint tiszta matematikai megközelítés – igaz a megállapítás a szórással és az átlagtól való eltéréssel kapcsolatban, viszont a kérdés éppen erről szól: mi az oka ennek az eltérésnek, és miért csak ebben a két kategóriában? (Fontos adalék, hogy nem vagyok egyedül ezzel az észrevételemmel.)
  Az érzelmi kötődés kézenfekvő, nagyon könnyen érthető a képregények esetében (alapvetően domináns gyerekkori élmények – persze itt is van kockázat), de a holokauszt, mint olyan, bár igaz, hogy egy borzasztó szörnyűség, sok család életére közvetlenül is kihatott, de mégiscsak közel hetven éve történt, a közvetlen tapasztalati tényező kizárható. A legfurcsább, hogy a holokauszttal/zsidó sérelmekkel foglalkozó filmek értékeléseit nézve éppen a legfiatalabbak adják a legmagasabb értékeléseket, az aritmetikai átlagtól eléggé elszakadva.
  Összegezve tehát egyetértünk, de a konkrét okot még mindig nem tudom! :)
 4. Füles szerint:

  navajon miért.
  annó volt az az undorító karikatúra-képregény a pesti metróban (rákerestem, Art Spiegelman: Maus). ha nyilvánosan felháborodtam volna azon a kitételen, hogy “mindnyájan felelősek vagyunk, örökre” (már nem emlékszem szó szerint, de ez volt az üzenet), akkor alighanem nem úszom meg élve. pedig nagyon-nagyon kiakadtam. a kurvannya a felelős, én nem, a generációm nem, ne akarjon belém senki bűntudatot oltani, hetven évvel ezelőtti tragédiát meglovagolni újra és újra és újra, mert undorító. mert ők az egyetlen nép a földön, akik szenvedtek mi? éhenpusztult ukránok (ami most téma épp), kiirtott örmények, vörös khmerek rémuralma Kambodzsában, ugyan már. a szenvedés csak az ő történetük.
  de persze ez nem szalonképes gondolat, ugye?
  alighanem ez is benne van a szavazatokban: ha nem tetszik egy ilyen témáról szóló ronda, rossz, béna film vagy képregény, akkor veled van a baj. olyan bűntudatot tudsz csinálni magadnak, hogy a fal adja a másikat. szóval inkább tetsszen, akkor is, ha nem. még ha egyedül is vagy a szobádban és soha senki nem fogja tudni. akkor is. ha valami szörnyű rossz átlag pontszám lenne egy ilyen film vagy képregény mellett, telesipákolnák a sajtót, hogy milyen antiszemita a nép. pedig hogy szar a mű, vagy egyszerűen már hányunk a témától, olyan sok volt? á, lehetetlen.
  nem vagyok antiszemita. úgy vagyok vele, mint a buzikkal mondjuk, hogy amíg nem dörgölik állandóan az orrom alá, buzifelvonulás,parádé, képregény a pofámba a felelősségemről, stb, addig semmi bajom nincs velük. de így bizony van.
  uff.
  töröld ki nyugodtan :-)

 5. Babarum szerint:
  @Füles: A karikatúra-képregényt nem láttam, de rákerestem én is. Nem nagyon tudtam vele azonosulni. Az ebből kiinduló, a felelősségre vonatkozó okfejtéseddel teljes mértékben egyetértek. A problémát én is abban látom, hogy egyfajta misztikumba burkolódzó (mivel azt senki nem magyarázza meg, hogy miért is vagy te felelős) bűntudat alakult ki, és ezt örökítjük nemzedékről nemzedékre. Ettől eltérni társaságban, de még barátok között sem comme-il-faut. Minden bizonnyal ez kihat az értékelésekre is.
  Eszembe sincs törölni a bejegyzésedet, miért tenném? Maximum ha te magad kérsz rá, és határozottan nyaggatsz miatta! :)
 6. Nia szerint:

  Na, én 56′-tal vagyok így… rosszul leszek, amikor 56-ról szóló filmeket ajnároznak és fogalmam sincs, hogy miért kell azokat fantasztikus alkotásoknak tekinteni… ez van.

  Akiket érzelmileg érint, azokat úgyis érinti. Akiket meg, azok meg csak bámulnak és nem értik.

 7. Babarum szerint:

  @Nia: Ha nem is annyira nyilvánvalóan, és nincs is annyira beleégve a az emberek agyába, de hasonló a helyzet ’56-tal is, pedig sokan azt sem tudják mi az. Egyszer láttam egy riportot. Elindultak az utcán október 23-án és kérdezgették véletlenszerűen az embereket, hogy mit ünneplünk ma. Egy katasztrófa volt…

Szólj hozzá!