naptárhasználat és szezonalitás

2009. március 18.19 hozzászólás

Kategória: élet, howto

Első, brutális találkozásom a szezonalitással Tunéziában történt. Egy kiadós hullámlovaglás végén a tenger győzött, és matracostól kihajított a partra, ahol nagyjából másfél métert csúsztam a homokban. Ez nem volt annyira vészes, viszont a fürdőnadrágomra nézve halálos következményekkel járt. A homok hihetetlenül egyenletesen ledarálta, így nejlonharisnya-jelleget öltött. Tartalék fürdőruha nem lévén sem estem kétségbe, hiszen veszek egy másikat – gondoltam naivan.

Nesze neked logika – szezonalitás

A gond az volt, hogy ez október elején történt, így bármelyik sportüzletbe mentem be (35-40 fok volt!) válaszként azt kaptam, hogy fürdőnadrág nincs, már vége a szezonnak, júniusban (!) kiárusították az összeset. Kemény egy napba telt, amíg végül egy eldugott kis üzletben sikerült fürdőnadrágot találnom.

Természetesen vannak szezonális dolgok, viszont célszerű odafigyelni arra is, hogy ezek nagy része szezonon kívül is felhasználható. A fürdőruhánál maradva butaság teljesen felszámolni a készletet, hiszen télen is jár például uszodába az ember. Ha Mégismegyek Katalint elhívják a barátnői uszodába, talán arra gondol: “Húú, kicsit meghíztam a télen, vennem kell egy egyberészest!” Értelmetlen dolog éppen így a naptárak teljes kipucolása is, bármikor bárkinek szüksége lehet rá. (Erre is van több, életből merített példám, de nem untatlak vele benneteket.) Mégis mi köze a fürdőnadrágnak a naptárhoz?

Naptár nélkül nincs élet, és mivel Koreában nem lehet az elvárásaimnak megfelelő (erről lesz szó később) naptárat kapni, ezért most kellett megvásárolnom. Azt kell mondjam, hogy az utánajárás majdnem olyan durva volt mint anno a fürdőnadrág után, a hatodik helyen találtam csak zsebnaptárat. A Határ útnál, egy 9000 négyzetméteres alapterületű áruházban nemhogy zsebnaptár, de egyáltalán semmilyen naptár nem volt! LOL!?
De minek nekem, egy kockának, papírnaptár? Sajnos a jelenlegi állás szerint az időgazdálkodás egyedül üdvözítő módja a papírnaptár.

Papíralapú vagy elektronikus?

Kihagynám a technikai nehézségeket (szinkronizálás és egyéb szívások), csakis a felhasználói élményre koncentrálok. Hosszú évek (néha elég izzadtságszagú) tapasztalata után vegyes tüzelésűnek mondanám magam. Első próbálkozásaim az elektronikus naptárral nagyjából öt-hat éve kezdődtek, egy időben az első PDA megvásárlásával. Kipróbáltam sok lehetőséget, programot, derekasan küzdöttem vele éveken keresztül. Egyre jobb eszközökkel és egyre több lehetőséggel felvértezve sem éreztem viszont soha az igazinak, a felhasználói öröm még nem ért el a papírnaptár szintjére sem gyorsaságban, sem (főként) átláthatóságban. Ezért kell papírnaptár, amelyet ha akar az ember, akkor elektronikusan is rögzít. De ez már perverzió, amit bátran felvállalok.

Milyen a jó naptár?

De ha már papírnaptár, akkor milyen a jó naptár? Mindenek előtt legyen egy tervező része, ahol minimum három, de inkább hat hónapot látok egyszerre naponként. Kerülendő az “utópia-naptár” (saját elnevezés), amelyben a beosztás reggel kilenctől délután ötig tart. Az ilyen munkaidő egy másik dimenzióban létezhet, a beosztás lehetőleg reggel héttől este hétig, vagy tovább tartson. A naptárat kinyitva lássam a teljes hetet, és lent a sarokban minimum a tárgyhónapot naptárnézetben. Ha az előző és a következő hónap naptárnézete is befér, az bónusz. Szintén bónusz, ha van egy kevés hely jegyzetek számára. Szerepeljen benne az összes ünnep, az egyháziak is (éppen a szezonalitások miatt!). Minden más információ illetve funkció csak finomság, de számomra nem kimondottan lényeges. Végül, de nem utolsósorban legyen kicsi, férjen el az ingzsebben.

Én ilyen naptárral mászkálok, és mazochista módon a napi időbeosztás során szinkronizálom az elektronikus naptárral (Google). Te hogyan csinálod?

19 hozzászólás a(z) “naptárhasználat és szezonalitás” címû bejegyzéshez

 1. Chipi szerint:

  Az “utópia-naptár”-on jót nevettem :P

 2. ragcsi szerint:

  a zsebnaptar nalam eleve eselytelen, ugyis mindig otthonfelejtenem…ha csak fel nem irnam egy masik naptarba, hogy el ne felejtsem eltenni…
  marad a regi jo megoldas: a fontos dolgokat felirom egy-egy cetlire. mivel ezeket a cetliket 24 oran belul mindig sikerul elhagynom, ennek is csak annyi ertelme van, hogy feliras kozben is memorizalom a tennivalokat. igy a fontosabb dolgokra altalaban emlekszem, a kevesbe fontosak pedig neha kimaradnak :p

 3. Babarum szerint:

  @Chipi: Szerintem siralmas, hogy manapság van ilyen naptár, annak pedig, hogy az elnevezésem tetszett, örülök! :)

  @ragcsi: Semmi gond, ha a jelenlegi életedben ez működik. De ha olyan munkád lesz, ahol nagyon sok emberrel kell nagyon feszes időbeosztásban együttműködnöd, akkor nem lesz elégséges. Persze ráérsz akkor váltani. :)

 4. teki szerint:

  En igyekszem nem ennyire fontos lenni :).

  Nekem most a google cal + iphone boven sok (a szinkronizalast szerencsere mar megoldottak, s szgep sem kell hozza)

  • Babarum szerint:

   Nem látom, hogy hol itt a fontosság, de az jó ha erre törekszel. A számítógép nélküli szinkron az tényleg jóság, de sosem az volt számomra a legfőbb hátulütője a dolognak. Az átláthatóság és a gyorsaság rovására megy a kis képernyő sajnos.

 5. Hamburger szerint:

  Éna fejemet használom :)

 6. bttn szerint:

  Nálunk papírnaptár működik. Minden év elején elkészül a naptár az íróasztal fölé, ez egy 70×50-es egyszerű keretbe helyezett papírlap, vízszintesen jan-dec, függőlegesen 1-31, berácsozva, analóg excell. Kezdésnek belekerülnek a magyar és az olasz ünnepek, a családtagok jeles napjai, el ne felejtsük.
  Aztán évközben meg bővül, itt tervezzük a hazautakat, a fogorvost, beírjuk a vendégeinket, meg hogy mely napokon dolgozom, meg mindenféle egyebet, ami jó, ha szem előtt van.

 7. Babarum szerint:

  @Hamburger: Akkor nincs fejetlenség! :)

  @bttn: Nagyon jó, tetszik az ötlet, mi asztali naptárat használunk, de az csak egy hetes, és lapozgatni kell. Sajnos nincs szabad falunk erre a megoldásra.
  A naptár lényege, hogy mindig lásd, ezért is jó a megoldásotok. Ilyesmit nyújt számítógépre a kapcsolódó bejegyzések közül a másodikban található program.

 8. mimke szerint:

  Moleskine :) Azt lehet évközben is kapni itthon is, és nagyon szép..Nekem is volt évekig palmom, de összehasonlíthatatlanul egyszerűbb használni a papíralapút..

 9. mimke szerint:

  Pedig van belőle többféle is :( NEkem szerencsére az álomnaptár megtestesítője :) Strapabíró, egy lap egy nap, és gondoltak az olyan marhákra is mint én, és minden nap felírhatod, hogy milyen idő van és hány fok :)

 10. Mefi szerint:

  Én Pocket PC-ben rögzítek mindent, ritkán szinkronizálom géppel.

 11. Babarum szerint:

  Én is Pocket PC-huszár vagyok/voltam, de pont a rögzítés sebessége és a naptár átláthatóságának nem kielégítő volta miatt lettem újra papírfüggő. A szinkronizálás pedig szükséges, ha valami miatt megbetegszik a PDA akkor kalap-kabát…

 12. Mefi szerint:

  Igen, ha elszáll az tényleg rossz, de általában fejben tartom a dolgokat, csak egy ilyen biztosítékként vezetem ebben is. Viszont gondolkodom rajta hogy átállok a Google Calendarral való szinkronizálásra.

 13. Chipi szerint:

  titkárnőt senki nem tart erre a célra?:)

 14. Babarum szerint:

  @Mefi: Google Calendar jó nagyon, de egész jó a Yahoo! naptárja is. A szinkronizálás pedig soha nem rossz, csak néha nem egyszerű. :)

  @Chipi: Én próbáltam, de nem az igazi. Az időbeosztását csinálja magának az ember szerintem.

 15. Nia szerint:

  Momentán éppen nem használtam semmilyet… illetve egy papírt a pici praclimmal beszámoztam az előre tervezett időszak erejéig és amit kellett beleírtam.
  Mondom mostanság… egyébként csak az olyasmiben hiszek, amit te is fevázolsz.
  Előre látni legalább az adott hetet, a napok mikorra esnek miatt a hónapról pici segítség kép… és mini hely egyéb felírhatóságnak, stb.

  Amúgy pedig Nr. 1 titkárnő lennék, ha éppen dolgoznék. :P :D

 16. Nia szerint:

  Egyébként hihetetlen exeltáblákat voltam képes gyártani, amit a végén adott perspektívában a többi szervezeti egység asszisztense simán átvett… valljuk be, ez már a csúcs a szakmában, nem? :))

  De mégis azt imádtam, amikor pici post-it-okon rakosgattam be a heti-bosztásos naptárba az adott tárgyalás-megbeszélés akármit… így amikor éppen változás történt… csak post-it szemét és jöhetett az új post-it.

  Ráadásul külön jelentése volt a lila/rózsaszín/sárga/kék, stb.. lapoknak.. mondom, hogy csúcs voltam. :))) :P

Szólj hozzá!