a modern technika és a folklór kapcsolata

2009. április 14.13 hozzászólás

Kategória: tech, wtf, zene

Bizonyára mindenki számára ismerős a mobiltelefont “bömböltetve” zenét hallgat(tat)ó jóképességű versenyzők egyre nagyobb tábora. Bár a “miért jó ez” kérdésre még nem tudom a választ, a jelenséget már megszoktam.
Ma azonban kettős meglepetés ért. A parkon átvágva láttam meg egy kisebb táncoló csoportot, akik mobiltelefonra ropták. Éppen egy kutyaszarba léptem, így a dolog élvezeti értéke nagy mértékben csökkent, de akkor is elmondhatom, hogy szembesültem a kisebbségi folklór és a modern technika összefonódásával. Utoljára ilyen táncot évtizedekkel ezelőtt Miskolcon, a számozott utcák környékén láttam. Ott, és akkor nagyon komoly szájbőgő-tehetségek szolgáltatták a zenét. Ma már ezt is megoldja a technika.

Apropó, te hallgatsz mobiltelefonon hangosan zenét? (Ez egy felmérés annak megállapítására, hogy csak én vagyok-e olyan hülye, hogy nem értem ezt meg.)

13 hozzászólás a(z) “a modern technika és a folklór kapcsolata” címû bejegyzéshez

 1. Manka szerint:

  Nem, mert én ügyelek rá, hogy ilyen funkció ne is legyen a telefonomon :)

  Még hány napotok van külön?

 2. krisz szerint:

  A hangos alatt azt erted hogy kihangositva?
  Igen, szoktam ugy, amikor kerteszkedem vagy ablakot mosok, mivel nincs radionk amit kivihetnek ilyenkor, viszont a telefont feltem annyira hogy ilyen munkak kozben ne a zsebemben lapuljon, hanem biztonsagos helyen.
  Illetve neha a kocsiban is hallgatom, mert ott ugye nem veszelytelen fulessel, viszont kazettas radiom van, amit neha unok, mivel nincs kazettam egy se mar. :)
  Minden mas esetben fulessel hallgatom a ketyeret.

 3. mimke szerint:

  én nagyritkán, ha leülök valahol és olvasás mellé kell a zörej..de ez kb. évente egyszer, és ha nincs senki a közelben….A BKVn én sem nagyon értem…

 4. Gianni szerint:

  Soha. A telefon, az telefon. Amit telefonálásra használok. Régimódi felfogás, tudom. Az is zavar, hogy a telefoncsörgéssel zavarom a környezetemet.

  Ez a zenehallgatás a parkban talán még a bocsánatos bűn kategóriája. Tömött buszon a dögmelegben, amikor menekülni sincs esély, viszont emberkínzás. :)

 5. Snowqueen szerint:

  Nem.Mp3 van helyette.A telefont amúgy is utálom:-(

 6. Babarum szerint:
  @Manka: még 73!

  @krisz: Igen, kihangosítva!

  @mimke: “zörej”, ez találó ebben az esetben! :)

  @Gianni: Közeli állásponton vagyok a telefonnal kapcsolatban!

  @Snowqueen: Kezdem szerencsére elfelejteni azt az időszakot, amikor én is nagyon utáltam, remélem nem lesz több ilyen. :)

  Összegezve reagálnék a zenehallgatással kapcsolatos megjegyzéseitekre:

  Számomra a telefon elsődlegesen telefon, kütyübuziként elértem az egyedfejlődés azon fokára, ahol telefonvásárlásnál  már visszafelé fejlesztek. Hiába van mindentudó svájcibicskám, a jelenleg használt telefonom igazi alapkészülék, és bár kihangosítható, még mp3 lejátszás és fényképezőgép sincs benne.
  A kihangosítást jó dolognak tartom, sokszor voltam/vagyok olyan helyzetben, hogy hosszan kell beszélnem, és közben valami mást csinálnom (jegyzetelni, egyeztetni, stb.). A megfelelő hangerővel ez sokszor még akkor is kulturáltan megoldható, ha mások is vannak a közelben.
  Bár a hangminőség miatt nem értem, de a kertben, parkban történő mobiltelefonos zenehallgatással semmi bajom, ha másokat nem zavar. A buszon, metrón, villamoson és az utcán történő dancemobilozás viszont már nem zenehallgatás kategória, hanem kultúrterror, a saját (recsegő) zene hivalkodó ráerőltetése másokra.

  Egyébként is nagyon visszafogott álláspontot képviseltem telefonhasználat témában, de Koreában kaptam egy lórúgásnyi dózist telefonkultúrából. Ott a legritkább esetben hallasz telefoncsörgést, nem zavarják egymást vele. A tömegközlekedési eszközökön a szájukat eltakarva, nagyon halkan beszélnek csak (ez alól néhány idősebb ember kivétel, de ők élőszóban is süketek és ordítanak). Mindemellett a metró tele van plakátokkal, menet közben a kijelzőn kisfilmek mennek arról, hogy hogyan használjuk a telefont a földalattin. A legjobban az tetszett, amikor a kisgyerek könyvet olvasva ül a metrón, és körülötte mindenki hangosan telefonál. Egyszer csak nagyon hangosan összecsapja a könyvet, mire mindenki észbe kap, és elrakja a telefont. :)

 7. Euthymia szerint:

  Szia, hát nemek is alap készülékeim vannak, nincs benne fényképezőgép és rádió sem. Szóval, lemaradtam a kortól, de azért nem bánnom.

  Amikor először találkoztam itt ilyen fiatalokkal, eléggé megdöbbentem, hogy úgy mászkálnak, hogy valami fura hangszórón jön valami zene. Aztán megfejtettem, mobilon hallgatják a kedvenc dalokat.
  Később otthon is találkoztam ilyen esettel, azon már annyira nem lepődtem meg, csak megjegyeztem, otthon sem maradnak le a fiatalok erről a hülye szokásról.
  Bár, biztos, nekünk is voltak fura dolgaink tizenévesen, amiket az akkor harmincasok nem értettek teljesen :) :)

 8. Babarum szerint:

  @Euthymia: Abszolút nem a szokás zavar, és nem hiszem, hogy generációs probléma lenne, hiszen tizenéves koromban én sem járkáltam – az akkoriban divatos – hordozható magnóval az utcán és a buszon bömböltetve a zenét. (Volt több ismerősöm, akik igen.) A zene minősége meg megint más tészta, amit ezek a hangszórók tudnak, az LOL.

 9. Mebarak szerint:

  Nem igen…
  1: Mert nincs pofám, engem is zavar, ha más teszi
  2: Mert nem vagyok olyan helyzetekben, hogy alkalmam legyen rá
  3: Lecsapnának, ha hangosan hallgatnám a Cranberriest vagy valami hasonló zenét… :) Legalábbis a “mai fiatalság” ;)

 10. Nofrit szerint:

  Változó, igen, ha
  fürdök, mosogatok, kertben vagyok. A telefont a legegyszerűbb magammal vinnem, a fülestől meg frászt kapok.
  Nem:
  ha utazom, utcán vagyok, vagy éppenséggel vannak a közelemben, mert idegesíthetem őket, illetve nem biztos, hogy nem ugranának ki az ablakon Nasty és Mario duettjétől^^^

 11. Babarum szerint:

  @Mebarak: Azt hiszem ez zenefüggetlen, egyébként LOL. :D

  @Nofrit: Helló Nofrit! A fülest bizony én sem szeretem. Nasty és mario duettjét pedig sajnos nem ismerem. Kiugranék az ablakon? :D

 12. Arion szerint:

  Hello ,
  a mobil segítségével én szoktam koreai szavakat felvenni, és napközben többször meghallgatva tanulom.Amúgy csak nemrégiben kezdtem el,mert sokáig kerestem neten koreai-magyar nyelvtanfolyamot, de csak egy német nyelvűt találtam(angol tudással jobb lenne), ha lenne időd Babarum, tudnál az oldról véleményt alkotni?

  http://rki.kbs.co.kr/learn_korean/lessons/g_index.htm

 13. Babarum szerint:

  Hello Arion!

  Jó ötlet mobilon szavakat tanulni, koreai nyelv vonatkozásában a legjobb szoftvereket a Declan Software koreai oldalán találtam. Ezekhez Windows mobile szükséges.

  Írtam egy összefoglaló bejegyzést is a koreai nyelv tanulásáról, itt találod meg. Jó tanulást! :)

Szólj hozzá!