ki mondja meg mit csinálhatok vasárnap?

2007. szeptember 17.2 hozzászólás

Kategória: blog

Termékeny hét ez, rögtön a kémügy után itt egy másik zseniális dolog, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén egyhangúlag hitelesítette azt a kezdeményezést, amely betiltaná a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Igen, a "Szabad vasárnapért" charta. Fennkölt megnevezés, augusztusban, mikor bejelentették a KDNP bácsik, azt gondoltam ehh, néhány jószándékú korlátolt ember megint brainstormingolt valami baromságot, majd elhamvad ez is. Nos nem így történt, a OVB ülésén csont nélkül átment a népszavazási kezdeményezés arról, hogy valakik megmondják mit csinálhatok – csinálhattok – vasárnap.
Kísérteties déjà vu érzésem van. Mikor egykoron lengyel kollégám kezdte el mesélni, hogy éppen masterplant készítenek arra vonatkozóan, hogy hogyan kompenzálják a vasárnapi nyitva tartás beszüntetését (a legkényesebb pont a dolgozók számának jelentős csökkentése volt, ha jól emlékszem országos szinten közel 30 ezer ember állása forgott emiatt veszélyben – gondolom nálunk ez sem lenne probléma), nem akartam hinni neki. Aztán elmagyarázta, hogy okos emberek kitalálták, hogy vasárnap nem vásárolni kell, hanem templomba járni. A hívőket megszállta a Sátán, templom helyett pimasz módon vásárolnak, ezt mindenképpen meg kell állítani. Kicsit sarkítom a dolgot, de ezt Lengyelországban így is kommunikálták. Vallásos ország, ezen a téren össze sem hasonlítható Magyarországgal, de azért ez még nekik is sok volt. Zörgött a léc, de nem ment át, nem sikerült betiltani a vasárnapi bevásárlást. A felmérések szerint ingoványos talajon jár az a magyar politikus (gondolom nem ő vásárol be magának…), aki pártolja ezt a baromságot. Remélem nagyot bukik az egész.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közelmúltban publikált felmérése szerint a megkérdezettek 37 százaléka támogatná, 58 százaléka viszont nem értene egyet az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával, 5 százalék nem tudott állást foglalni az ügyben.

Mert könyörgöm, ki az aki eldöntheti, hogy én mit csinálhatok vasárnap? A lengetve szavazók? Vagy Lajos a szomszédból? A Lajos, aki azt sem tudja hogy szavazás lesz, de ha tudja is, fogalma sincs, hogy miről, majd csak azzal szembesül, hogy vasárnap, mikor a Skodával be akar állni a Tesco parkolóba akkor nem engedi be a biztonsági őr? Félelmetes dolgok ezek. Mi lehet a következő? Hétfőtől szombatig csak Norbi update termékeket vehetek? Vagy van valami más, jobb ötlet?

2 hozzászólás a(z) “ki mondja meg mit csinálhatok vasárnap?” címû bejegyzéshez

  1. kiselek szerint:

    Ha betiltják a vasárnap vásárlást, akkor tiltsák be az este 7-ig tartó dolgozást is, mert akkor sem jutsz el időben templomba, és a család is hiányol. És ha már betiltották a vásárlást, akkor tiltsák be a tévézést is, meg a playstation-t, meg csak oratóriumokat hallgathassunk (mert a könnyű zene a deviánsoké).

    Hú, egyébként én is felhúztam magam, amikor az ondolált hajú CBA közértes -képviselő diadalmasan magyarázta a vasárnapi zárvatartás előnyeit – ugyanis vasárnap a versenytársak vannak nyitva, ergo ezzel nekik tart be.

  2. Babarum szerint:

    CBA bekaphatja. Huhh most ideírtam róluk egy csomó dolgot, amit aztán ki kellett törölnöm, mert ide mégsem kerülhetnek ki ilyen infók. Mindenesetre ha a feketegazdaság ellen indul kormánykampány, akkor kutakodhatnának a CBA táján, mert ha nem is fekete, de kibaszottul szürke.
    A templomos lovagok is elmehetnek a fenébe, örüljenek, hogy vasárnap vásárolnak az emberek. Én ott voltam évekig igen sok vasárnap a terepen, és láttam azt, amit ők szeretnének: A vásárlás egy közös családi program. Ha bezár a bolt, szerintem nem teplomba mennek…

Szólj hozzá!