a tökéletes szótár – wordweb at babarum.hu

2007. október 11.3 hozzászólás

Kategória: blog

Nyelvtanulásom egyik fontos lépése volt, mikor 14 éves koromban Bánk László Tanár Úr (sic!) megtanított arra, hogyan is kell egy szótárat használni és megbecsülni. Az akkor tanultakat azóta sem felejtettem el, akárhányszor szótárat fogtam a kezembe, mindig eszembe jutott. Sokszor, mert az évek során rengeteget használtam szótárakat. Aztán egyszercsak jött a nagy változás, elszakadtam a könyvformátumú szótáraktól, átvette a helyüket az internet, az online szótár. Persze hozzá kell tenni, hogy ez sokáig csak angol nyelven működött, akkoriban szoktam rá a sztaki szótár használatára – máig is használom -, majd nem sokkal utána bukkantam rá a Dicfor linkjeire. A francia-magyar magyar-francia viszonylatban jelenleg ez az általam ismert legjobb online szótár.


Jelenleg használatos szótáraim

Meg kell említenem persze a böngészés közben használatos eszközöket is, sokáig a Hyperwords nevű Firefox extension szótárfunkcióit használtam, jó ideje azonban az Easygestures plugin vette át a helyét, mely azon túl, hogy sokrétűbb, sokkal megbízhatóbb és gyorsabb elérést biztosít.
De miért beszélek ennyit a szótárakról? Valójában akár múltidőben is beszélhetnék mindezekről, hiszen megtaláltam a tökéletes szótárat, amely az összes eddig említett versenytársát állva hagyja. Sőt még többet is ad, mivel nem csak egy szótár, hanem sokkal több annál. Rezidensen fut a memóriában (installáláskor választható non-rezidens install is), és minden Windows programmal kompatibilis. Egyszerűen a szó felé viszi az ember az egeret, Ctrl+jobbklikk, és már ott is a megoldás. Megkeresi és felismeri a telepített szótárakat, minden szó esetében webes keresést is lefuttat. Egyszerűen zseniális. Részletes leírást akartam róla írni, de mindennél többet mond a használat. Készítettem róla egy kis videót, az alábbi képre kattintva új ablakban nyílik meg:

A programot teki linkjei között találtam. A végére egy jó hír: INGYENES!

3 hozzászólás a(z) “a tökéletes szótár – wordweb at babarum.hu” címû bejegyzéshez

 1. Chipi szerint:

  Ne felejtsétek el bekapcsolni options-ben a show vulgar and offensive words opciót! Még azt hihetné e nélkül valaki, hogy a web egy békés, barátságos hely:)

 2. Mebarak szerint:

  Köszönöm a linket! Meg fogom nézni! Klassz a videó is ;)

  Mebarak utolsó blogbejegyzése: Statisztika II.

 3. Babarum szerint:

  Én már kizárólag ezt használom, nagyon bevált.

Szólj hozzá!