jobb félteke, bal félteke – merre forog a csaj?

2007. október 11.31 hozzászólás

Kategória: blog

Körülbelül egy hete olvastam egy cikket a jobb és bal félteke tesztjéről. Már akkor égnek állt a hátamon a szőr, azon gondolkoztam, hogy írok egy postot arról, micsoda baromság is ez. Csak hát ugye az kevés, ha biztos vagyok abban, hogy hülyeség, illik tudományosan bebizonyítani az ellenkezőjét. Sajnáltam rá az időt és nem olvastam utána a pontos tudományos cáfolatnak. Ma mit látok, megvan a szakértő, az MTA alelnöke.
De nem is emiatt írom ezt a postot, hanem a cikkhez írt kommentek miatt. Azokon olyan jót mulattam, mint már régen. Érdemes végigolvasni! :)

Most akkor jobbra vagy balra forog? :)

31 hozzászólás a(z) “jobb félteke, bal félteke – merre forog a csaj?” címû bejegyzéshez

 1. Livia szerint:

  Koszonom, ez jol esett! :))) Nem jutottam el a hozzaszolasok vegeig, de nagyon jokat nevettem azokon, amiket olvastam.
  Nekem egyebkent csakis jobbra forog… pedig nagyon koncentraltam, hatha megfordul. Majd meg probalkozom…

 2. Babarum szerint:

  A legjobb az, mikor azt írja: \”jé nekem megállt …nekem megállt…nekem megállt…nekem megállt\” :)))))))))))
  Meg lehet fordítani, csak koncentrálni kell. (Semmi köze a féltekéidhez, nyugi, megvan mindkettő! :)
  Próbáld csípőtől lefelé figyelni, akkor hamarabb megfordul.

 3. Hudi szerint:

  én úgy látom hogy jobbra felé forog, de amikor elkezdtem, olvasni a kommentárokat, akkor a szemem felső sarkában hirtelen balra fordult a forgás… amúgy meg nem sikerült megfordítani hiába koncentráltam rá. érdekes :)

 4. LAURA szerint:

  nekem simán megy forgatom ide meg oda:) könnyű:D:D

 5. Babarum szerint:

  A legegyszerűbb úgy forgatni, ha a bokájára fókuszál az ember. :D

 6. Nina szerint:

  Nekem először jobbra forgott, egy idő után balra és utána jöttem rá, hogy hogyan kell irányítani :D

 7. Bianca.Angelo szerint:

  Nekem mindkét irányba forog, de amikor először meglátom akkor jobbra. Szerintem úgy lehet a legkönnyebbe megfordítani, hogy nem a képet nézed, hanem mellette a betűket vagy valamit, és csak a szemed sarkából látod, de akkor sem kifejezetten oda koncentrálsz. Nekem először akkor fordult meg amikor a szöveget olvastam felette, de most már ide oda forog. Viszont ha magára a nőre koncentrálok, akkor nem történik semmi xD

 8. Marci szerint:

  ha simán nézem akkor balra forog folyamatosan, ha rá koncentrálok nagyon erősen a bokájára akkor megfordul, viszont amint pislogok 1-et egyből visszafordul… :D

 9. leves szerint:

  nekem is forog mindkét irányba!
  már eljutottam oda,hogy 2 kör jobbra, 2 kör balra,és így tovább!
  de nagyon kíváncsi vagyok,hogy pontosan miért van ez,áés hogy hogyan működik!meg a karja egyszer egyik van fent,aztán a másik!
  nagyon beteg!
  hol találok még ilyen finomságokat?

 10. Bridgewalker szerint:

  Az milyen, aki egy ilyet megalkot… bár lehet, h véletlen fedezte fel.
  Kezdetnek, ha oldalra nézel, és csak a szemed sarkából figyeled, akkor könnyebb jobbra, balra forgatni.
  Azt próbáld meg, hogy bármilyen szögbe “megállítani” és a másik irányba forgatni…

  (Amúgy nem is forog, ez a titka, csak ide-oda, oldalra mozog a kép és a tudat csinálja belőle a forgás illúzióját…)

 11. stephan76 szerint:

  Első ránézésre nekem is jobbra forgott, majd hunyorgás, ide-oda nézegetés és meindul a másik irányba is. DE! A lány csakis balra foroghat (óramutatóval ellentétesen). A bizonyíték: az árnyéka! Mikor a megemelt lábának a lábfejejének az árnyéka megjelenik, és jobbról balra elhald a lány háttal áll, csak gondoljátok végig. Egyébként ha jobbra forog, csak az árnyékra figyelj egy kicsit és máris megfordul a forgásirány. Szerintem.

 12. Fortuneletter szerint:

  Elsőre nekem az óramutatóval megegyezően forgott, de megnéztem a lábfejét, kicsit elképzeltem hogy amikor pont rád merőleges a lába akkor az nem elöl van, akkor megfordult. :)

 13. blabla szerint:

  Nekem már úgy megy, hogy fél forgás jobbra fél balra és így felváltva, gyakorlatilag nem is forog, hanem csak a lábát emelgeti. Arra kell öszpontosítani, hogy a felemelt combja mikork özelít a mási kcombjához, akkor mindig előtte halad el, tehát midnig elöl van a felemelt combja. Remélem érthető. ;)

 14. kitttkatttt szerint:

  nekem egyáltalán nem tűnik úgy mintha megfordulna.. csak az óramutató járásával megegyezően látom. :/

 15. Levander szerint:

  Nekem sikerült megfordítani. :) A forgó lábfejét kell nézni, de úgy, hogy nem mozgatod a szemed, csak oda nézel és voálá. :) Amúgy van olyan, akinek ez elsőre is balra forog?
  Mert szerintem nagy kamu az egész, hacsak nem rejtett balkezes a világ… Mert, hogy a jobb agyfélteke a bal kezesek erőssége…

 16. otisz szerint:

  sziasztok! én rájöttem hogy tudjátok érdekesen megforgatni és persze könnyen! na figyusz a csaj lába (ameik forgásban van)amikor a kép bal illetve jobb alsó sarkával áltlót akot pislantsatok egyet és már meg is fordult remélem elég érthető voltam! :D jó szórakozás

 17. Bobó szerint:

  Micsoda barom állatság. Hol erre, hol arra lehet látni a forgást, nulla köze az agyféltekékhez.

 18. strynox szerint:

  ezaaaz:DDDDDDDD
  Sikerült!!
  olvastam a szöveget, ahogy Bianca.Angelo tanácsolta, és megfordult, de nem fordul vissza:(:D

 19. Vivi szerint:

  Nem értem azokat akik jönnek azzal, hogy programozva van. Nekem két irányba forog, a páromnak pedig csak jobbra. Ha programozva lenne, akkor ez nem történhetne meg, hiszen akkor mind a ketten látnák, hogy mikor vált.

 20. ropp szerint:

  Jaj!Eloszor balra forgott ,amikor meg visszajottem jobbra forgott!Aaaaaaaa!

 21. wbtist szerint:

  Először azt hittem, hogy megint egy baromság. Először jobbra forgott, majd kicsivel később egy pillanat alatt balra váltott. Itt biztos voltm benne, hogy beépített fordítás történt, azaz csalás, de azért megkértem a páromat, hogy jöjjön és nézzük egyszerre a képet. Nekem továbbra is balra forgott, de neki jobbra!!! Ugyanazon a monitoron néztük ugyanazt a képet.

 22. robi szerint:

  minden jobbkezesnek jobbra forog es minden balkezesnek balra egyertelmi…

 23. robi szerint:

  nekem sehogy se megy jobbra

 24. sanel szerint:

  szeritem bara forog

 25. Bea szerint:

  Nekem mindkét irányba nyenyenye :)

 26. sanyi szerint:

  Az árnyalak, illetve a lábának az árnyéka ellentétes információt tartalmaz a forgás irányát illetően. A mozgó lábfej a képen ellipszis pályán mozog, nem szimplán oda-vissza. Ha oda teszitek az ujjatokat, akkor látszik, hogy amikor a másik lábat fedve elhalad, akkor nem ugyanott van az egyik irányba haladásnál, mint a másik iránynál. Mivel a képen “lefelé” nézel a lábra, így a felső pozíciót értelmezi az agy a lábfej távolabbi helyzetének, ebben a pozícióban kellene “árnyékának” lennie a lábfejnek, mivel felülről van megvilágítva, de pont ellenkezőleg, az alsó pozíció vet árnyékot. Ha fentről néznénk a lányt, akkor a lábfej az óramutató járásával egyező forgásra utal, az árnyék pedig ellentétes forgásra.

 27. s szerint:

  Amikor óramutató járásával megegyezően forog a jobb lába van felemelve, néha imbolygós mintha el akarna esni, ha az óramutató járásaával ellentétesen forog a bal lábát látom felemelve.
  Ha ellentétesen forog és ránézek a szövegre, azonnal visszafordul megegyező irányba. Érdekes.

 28. s szerint:

  Tévedtem megy az olvasás ellentétes forgásnál.

Szólj hozzá!