vasárnapi iskola – tanuljunk koreaiul!

2007. november 15.49 hozzászólás

Kategória: blog

Kalandos fordulatot vett a koreai nyelvtanulásom. Sajnos az előző helyet ott kellett hagynom, mert ellehetetlenítették saját magukat. Az csak a hab a tortán, hogy egy elég gyenge tanárt kaptam, alkalmazkodom én ha kell, volt már ebben a suliban rosszabb tanárom is, és túléltem. Sajnos ennél komolyabb volt a probléma.
Az eddigi rendszer szerint volt egy Hangeul (az alapok alapja, írás és olvasás), kezdő1, kezdő2, kezdő3, kezdő4, középhaladó és haladó. Az első három szint egy hónapos volt, a kezdő3-tól indulva viszont négy hónapon át tartott a tanfolyam.

A hangeul ABC – jó gyakorlást!

Ősszel nagy boldogan ültem be a padba a kezdő3 csoportban, gondolva, hogy a nyári kihagyás után újrakezdem az egészet. Le is ment az egy hónap, de mivel szeptemberben sok ünnep és sok új ember volt, októberben újrakezdtük ugyanazt. Egy jó tanárral talán fel sem tűnt volna – hasonló, de új anyagok, más példák, stb. -, de itt erről nem beszélhettünk sajnos. Úgy gondoltam, kemény leszek, mégiscsak az ismétlés a tudás anyja, lenyomtam mégegyszer. Beláttam, tényleg alig volt óra, újak az arcok, rendben.
A hidegzuhany novemberben jött, amikor újból elölről kezdtük ugyanazt. Már azon is elgondolkoztam, hogy a tanárom egy robot, és csak egy programot tud futtatni, mikor megkérdeztem az egyik segédtanárt – aki meglepően jól beszél németül -, hogy ugyanmár mit csinálunk. Elmagyarázta, hogy új hónap, új csoport. Ez az új rendszer, nem indítanak egyszerre több kezdő3 csoportot, az újak is ebbe kerülnek, ezért elölről kell kezdeni. A kezdő4 olyan szinten van – azok járnak oda, akik ugye lenyomtak 4 hónapot a kezdő3-ban -, hogy bár megpróbáltam, de reménytelen követni.

Üdvözlés koreaiul

Ezzel véget is ért pályafutásom a Korean Foundationnél, új iskolát kellett keresni. Az egyik koreai barátunk talált nekem egy új tanfolyamot, ami nagyon jó lett volna, csak éppen jó 60 kilométerre van tőlünk. Azért felhívtam őket, és pár perc alatt kaptam egy itteni telefonszámot. Megörültem, mert eddig négy órát utaztam ha órára mentem, kettőt oda, kettőt vissza. Maga a paradicsom egy helyi tanfolyam!
Telefonáltam, és elmondták, hogy vasárnaponként vannak az órák, menjek a következőre. Kicsit elgondolkoztam, és megkérdeztem Manócskát, hogy van-e rózsafüzére, és vigyem-e magammal. Szerencsére semmi ilyesmire nem volt szükség.
Most van egy új tanárom, és rengeteg indonéz, indiai és pakisztáni új ismerősöm! :)

Bemutatkozás koreaiul

49 hozzászólás a(z) “vasárnapi iskola – tanuljunk koreaiul!” címû bejegyzéshez

  1. Líkun szerint:

    jók ezek a koreai kis programok, én most kezdtem el tanulni itthon ^^ egyelőre egy normális koreai szótárat keresek, de sehol semmi =(

  2. Babarum szerint:

    Sajnos csak magyar-koreai szótár létezik, jelenleg dolgoznak a koreai-magyar verzión.
    Segítség lehet a http://smart.fm , ezen az oldalon van koreai anyag is.

  3. Líkun szerint:

    köszi az anyagot :), és olyan magyar-koreai szótárat hol lehet beszerezni??

  4. Líkun szerint:

    áá ez nagy kár =(, bár azért az antikváriumokban meg kéne néznem

  5. Sachi Tenshi szerint:

    Én az “ABC”-vel már egészen jól haladok, és most ezeket a mondatokat írtam ki. Nagyon hasznosak, főleg az írás jelek, mert így könnyebben meg lehet tanulni az összevonásukat. Köszi, hogy feltetted!^^ Lesz amúgy még ilyen, ugye?

  6. Babarum szerint:

    Nem hiszem, hogy fogok még ilyen témájú bejegyzést fogok írni, viszont könnyebbé teszem a megtalálásukat, nemsokára befejezem a blog teljes kategorizálását.

  7. Líkun szerint:

    én még az összetett jelekkel gondban vagyok, nem tudom, hogy kéne kiolvasni őket meg leírni

  8. Sachi Tenshi szerint:

    Értem, és köszi. Már csak egy kérdésem lenne: honnan lehet szerezni olyan progit, v. betűkészletet (ingyen) amivel ki lehet mutatni neten a jeleket?? Ha valaki tud jó linket, léccí, szóljon!! 1000 köszönet.

  9. Babarum szerint:

    @Likun: Ez egy egész jó videó: http://www.youtube.com/watch?v=hvcKYW5ustw

    @Sachi Tenshi: Nem értem a kérdésedet, hogyan gondolod kimutatni a jeleket? Esetleg a betűkészletre gondolsz, hogy olvashasd a koreai weboldalakat?

  10. Líkun szerint:

    Babarum köszi a videót, tényleg segít, én se értem a kérdést, de ha elmagyarázod szívesen segítek én is :)

  11. Sachi Tenshi szerint:

    Pontosan erre a gondolok! pl.: Ha van egy dalszöveg, ami a koreai jelekkel van leírva, akkor a gép mindenféle krixkraxot mutat ki helyette, mert nem tudja értelmezni a formátumot. Erre kéne vmilyen megoldás!

    • Babarum szerint:

      Ha van a gépeden ázsiai karakterkészlet, akkor azt kell engedélyezned, ha nincs, akkor telepíteni kell. Célszerű utána a böngészőben pedig beállítani az automatikus felismerést.

  12. Victorinox szerint:

    jók ezek a koreai kis programok, én most kezdtem el tanulni itthon ^^ egyelőre egy normális koreai szótárat keresek, de sehol semmi =(;. All the best!!

  13. Líkun szerint:

    most mé vagy ilyen izé??? XD

  14. horvath tibi szerint:

    Helló!
    Nagyon szép,hogy vannak ilyen videók a neten de nem lehet elérni semmit velük.Pontosan az hiányzik amire lehet építeni:az alapok.
    Hogyan lehetne elkezdeni,hogy ha tanulod tovább tudjál mire építeni?

  15. Babarum szerint:

    Az online koreai nyelvtanfolyam című bejegyzésben található oldalon az alapoktól kezdődően segítenek. Itt fent pedig az írásjeleket tanulhatod meg könnyen.

  16. Yume szerint:

    Sziasztok! Nem tud valaki Miskolcon koreai magántanárt? vagy ha az nincs ak japánt?

  17. Kyuhyun szerint:

    sziasztok… apukám Tokióban dolgozik és ismeri a Super Juniort..:) azt mondta , hogy bemutat nekik csak elöbb tanuljak meg kóreaiul..!:) már tudok beszélni folyékonyan csak egy pár helyen megakadok..!:) szóval ha walaki szeretne kóreaiul megtanulni akkor írjon mert szívesen segítek bárkinek..!:)

  18. Kyuhyun szerint:

    hogyan? könnyen elöször is ha kell akkor szolsz hogy mondjam meg hol lakok msn cím tel szám megbeszéljük hogy mikor és hol és korepetállak..! ennyi..4:)
    de amúgy ne hogy azt higgyétek hogy egy pedofil öreg ember wagyok aki a friss húst akarja..!:D de hogy is én egy 15 éwes lány wagyok és 2 éwe tanulok kóreaiul wolt magántanárom de sajnos autóbalesetben meghalt ..! (Isten nyugosztalja)!szóval ne higgyetek semmit csak nektek akarok jót..!:)

  19. Jiyeon szerint:

    Szia!

    Engem is érdekelne. Esetleg ha megírnád az msn címed az email-emre annak nagyon örülnék. manami0217@citromail.hu 2 hónap mulva megyek ki Koreába és jó lenne ha egy kicsit tudnék valamennyit. Válaszod előre is köszönöm.
    Puszi
    Jiyeon

  20. Kyuhyun szerint:

    Jólvan szívesen segítek!:) Csak én székesfehérváron lakom..! Ti? mert ha az ország másik felén vagytok nehéz helyzet lesz:D

  21. SingMin szerint:

    ja igen nekem is segíts légyszíke e-mailom: shirotsuki.fs@gmail.com
    előre is köszi~

  22. Csibe7 szerint:

    Hello,

    nagyon hasznosnak találom ezt az oldalt, úgy örülök hogy rátaláltam!!:-)
    Most kezdem a koreait tanulni, csak kíváncsiságból lenne egy nyitott kérdésem:

    Ki , milyen indítatással kezdte/kezdi ezt a nyelvet tanulni?

    Nekem elég vicces az ok: neztem egy sorozatot anno amit nagyon szerettem es volt benne egy koreai hazaspar akiket mikor egymassal beszeltek, vagy az eletukbol mutattak egy-ket tortenetet, akkor szerencsere feliratoztak, igy meghallhattam milyen szepen is hangzik a nyelv.Mindig is szerettem volna egy kulonlegesebb nyelvet megtanulni es igy felkeltette az erdeklodesem a koreai.

    Még egy kérdés, inkább tanács kérése:
    Ha abszolut kezdo vagyok, akkor az ABC-vel erdemes kezdeni vagy inkabb eloszor a latin betus verzioval probalkozzak es mikor mar kicsit konyitok hozza, johet Hangul?

    ** Előre is köszönöm** :-)

  23. Kyuhyun szerint:

    hát szerintem ha tényleg szépen akarod hangsujjozni a szavakat akkor ABC-vel kéne kezdenii de ha épp csak tudj egy két szót vagy mondatot akkor nem kell ilyen részletesen..!:)Én összevetve mindent megtanultam ABC-től a mondatokig..! :)

  24. Kitti szerint:

    Sziasztok. Én most kezdtem hozzá a tanuláshoz. Nem tudtok valamilyen tanácsot adni hogy hol van esetleg koreai magántanár? Nektek nagyon nehéz ezt a nyelvet megtanulni? Szerintetek ez megy tanár nélkül is?

  25. Kitti szerint:

    Szia Kyuhyun én szeretnélek megkérni hogy segíts nekem megtanulni koreaiul mert nagyon szeretem ezt a nyelvet. Megadom az e-mailemet és kérlek segíts! E-mail cím: szigkitti5@citromail.hu Előre is köszönöm.

  26. Csibe7 szerint:

    Koszi Kyuhyu!!
    akkor az ABC-vel kezdem, csak tartotttam hogy nehez fog menni ugy rgoton belecsapni, de megfogadom a tanacsot , mindenkepp!!
    És mar hozza is látok

  27. Kitti szerint:

    Sziasztok.. valaki tudna segíteni nekem, hol tudok hozzájutni magyar-koreai szótárhoz. Nem online szeretném hanem könyv formátumban. Segítségetek előre is köszönöm! További szép napot!

  28. Jucc szerint:

    Szia Kyuhyun!!!
    Szeretném ha nekem is segítenél megtanulni koreaiul,mert apukám munkatársa koreai és ha talán bemutatna neki akkor tudjak neki mondani vmit.Meg megígérte h majd kimegyünk Koreába és ha ők nemtudják a nyelvet akkor legalább én tudjam h miről is van szó.Szóval megköszönném ha segítenél.Itt az msn címem : balczojudyt@hotmail.com köszönöm

  29. Kyuhyun szerint:

    oyasumi nasai az az jó estét (szép álmokat):)

    nem is gondoltam hogy ennyi mindenkinek szüksége lenne erre az oktatásra..!:) már egy ideje nem voltam itt fent azért nem tudtam írni… Képzelhetitek hogy apukám kb 3 héttel ezelött döntötte el hogy mi is tartsunk vele Tókioba mert ott dolgozik és hogy 2-2 1/2 hétre nyaralás szempontjából mennyünk el az egész családal..!:) eszméletlen szép hely most voltam először és le vagyok nyűgözve eszem is a kefét miatta hogy haza kellett jönni de nem sokára suli és muszáj!:)de bárkinek lesz lehetősége el ne halassza mert kihagyhatatlan élmény..! A Kaja a ruhák a pasik(bár nem mind de akadt):P jaah bocsánat csak gondoltam megosztom veletek ázsiafun lakók:D nah egyik brtnőm csinálta ezt az E mailt iden tudom nagyon gáz nekem is ég a pofám miatta de ez van:DD –> csokynyuszy95@citromail.hu -.-‘ :D csókszim:) aki akar hajrá:)

  30. Jucc szerint:

    Ez most az msn címed?

  31. Vivii szerint:

    Nem, az az Email cím…

  32. Jucc szerint:

    okok köszi,majd jelentkezem

  33. andi szerint:

    Szia!
    Mostanában hiába kattintok az üdvözléses és bemutatkozásos képekre, csak az első mondatot tölti be, a többit nem. Tudsz segíteni, hogy miért? Köszi

  34. Babarum szerint:

    @andi Nem találtam problémát. Mivel próbáltad?

  35. andi szerint:

    Kmplayerem van, ha erre gondoltál.Rákattintok a képre, elindítja, első mondatot betölti, utána csak félig töltődik be.Pedig, amikor először megtaláltam az oldalt, örültem is:-), minden működött.Ha nálad működik, akkor lehet, h valahol csak nálam lesz a probléma, akkor még kutakodom tovább :-(, mert eddig semmit nem találtam. Azért kérdeztem, h tudsz-e vmit. Azért köszi, hogy megnézted.

  36. Enikp szerint:

    Hol lehet kapni vagy rendelni Magyar-koreai szótár könyvet???

  37. Dia szerint:

    Szia
    nagyon szeretnék koreaiul megtanulni mert van egy álmom és ahoz viszont az alapnak meg kell lennie de az a baj hogy mindenhol kerestem hol tanárt hol szótárt de sehol semmi
    mit tegyek ?? =(

  38. Nony szerint:

    Sziaszttok:) valaki eltudna nekem kuldeni a rendes koreaia Abc-t ?Elore is koszi nagyon fontos lenne , mert nem tudom , hogy melyik a renedes amit most hasznalnak es el szeretnem kezdeni tanulni koreaiai nyelvet.

Szólj hozzá!