jó a memóriád? teszteld!

2008. január 15.4 hozzászólás

Kategória: blog

Mindig is foglalkoztattak az állatok értelmi képességei, különös tekintettel az egyes egyedek közötti értelembeli különbségekre. Gyerekként sokat gondolkoztam azon, vajon mitől van az, hogy az egyik – testi adottságaiban a másikkal teljesen megegyező – hörcsög ki tud mászni a terráriumból, míg a másik soha. Mitől van az, hogy az egyik macska ki tudja nyitni az ajtót, a másik soha. És sorolhatnám a példákat, mindenkinek, aki tartott már háziállatokat, megvannak az ilyen irányú tapasztalatai. Természetesen beszélhetünk a szocializációról, az emberrel való együttélésről és tanulásról, és így tovább, de mégsem kóser a dolog, a különbségek mindezektől függetlenül az állatoknál is ugyanúgy megvannak a szellemi képességek terén, mint az embereknél. Én személy szerint láttam már egy alomból és egy udvarban felnőtt kutyákat, az egyik kiemelkedően értelmes volt, míg a másiknak teljesen átlagos képességei voltak.
Nagyon érdekes lehet ezzel a témával foglalkozni, a Kyotoi Egyetem kutatói több éve folytatnak majmokkal kísérleteket ebben a témakörben. (Érdekes, Kyoto mennyire kötődik számomra a majmokhoz. Nemrég tudtam meg, hogy van ott egy majomrezervátum, most meg arról olvasok, hogy egy majomzseni is él arrafelé.)
Ayumu egy nyolc éves csimpánz, a Kyotoi Egyetem kutatóintézetében él születése óta. Négy éves korában kezdte el megtanulni a számokat, közel egy év után már memória-feladványokat fejtett meg. Egy egyszerű memóriajátékot játszik, de bámulatos ügyességgel, egyetemista diákokat megszégyenítően (Egy teszt során még csak labdába sem rúgtak mellette.). Itt egy rövid videó arról, mire képes egy csimpánz memóriajátékban:

Megdöbbentő igaz? Vajon az emberiség hány százaléka képes erre az eredményre? Elgondolkoztató. Persze a memória is olyan mint az izom, lehet keményen gyúrni rá. Azt javaslom kezdjünk el gyúrni, ne maradjunk szégyenben! Legyen Ayumu a személyes edződ! Le tudod győzni? Azaz: Okosabb vagy mint egy ötödikes csimpánz? Klikkelj a képre és teszteld magad!

Egy részletes és hosszabb videó (10 perces) Ayumuról itt található.

4 hozzászólás a(z) “jó a memóriád? teszteld!” címû bejegyzéshez

 1. banya szerint:

  ez jó kis memória játék :-D

 2. Mebarak szerint:

  Ez kemény :D Mondjuk én soha nem voltam jó az ilyesmiben :D

 3. Babarum szerint:

  @Mebarak: Vigasztaljon, hogy a majom is hónapokig készült rá! :)

 4. cherry szerint:

  juhu,legyőztem egy majmot:D:D:D:

Szólj hozzá!