megint kutya – megennéd?

2008. február 21.10 hozzászólás

Kategória: blog

Megint kutya, de most kellemetlenebb. Aki esetleg nem tudná, Koreában kutyahúst enni természetes dolog. Hír a Korea Times-ból:

Őrizetbe vettek egy 52 éves férfit, aki megpróbálta elfogyasztani szállásadónője csivava kutyáját. Míg a nő a fürdőszobában tartózkodott, a férfi a szobájába vitte a kutyát, ahol megölte, majd hozzákezdett a vacsora elkészítéséhez. Perzselés közben a szobában lángra kaptak a ruhái, mire a szomszédok a füstöt látván kihívták a tűzoltókat.
Az ittas férfit a kutyavacsora elkészítése közben érték tetten a tűzoltók és a szomszédok, őrizetbe vételekor mentségéül azt hozta fel, hogy éhes volt.
Park urat lopással vádolják, szabadlábon védekezhet.

Érdekes történet, visszaadja a valós viszonyokat. Koreában a kutyahús fogyasztása igen régi hagyomány. A legismertebb és legkedveltebb ilyen étel a bosintang (보신탕), amely valójában egy kutyahúsból készült leves. A hiedelem szerint fokozza a férfiasságot, és segít átvészelni a forró nyári napokat. Ennéd?
“Kutyabor” is van, a neve gaesoju (개소주), elkészítési módja a következő: a kutyahúst duplafalú edényben lepárolják, tesznek még hozzá gyógynövényeket és kutyapéniszt a plusz energia érdekében. Innád?
A nyugati társadalmakban a kutyahús fogyasztása igencsak kultúridegen, nekünk európaiaknak enyhén szólva furcsa, inkább úgy mondanám, hogy mindenkinek visszataszító. A nyugati országok igen komoly nyomást fejtettek és fejtenek ki Koreára a kutyahús fogyasztásának visszaszorítása érdekében. Kiemelten fókuszba került ez a téma az olimpia és a labdarúgó világbajnokság idején is. A hatóságok mindkét alkalommal reagáltak, de nem mertek határozott  lépéseket tenni egy ősi hagyomány ellen, így egy igen felemás helyzet jött létre.
Jelenleg Koreában elvileg tilos a kutyahús forgalmazása és fogyasztása, ennek ellenére közel 3 millió (!) kutyát fogyasztanak el évente. Ez a tény igen komoly problémát rejt ám magában, ugyanis ez a 3 millió állat a tiltás következtében fekete vágóhidakon, minden állatorvosi követés és ellenőrzés nélkül kerül levágásra, ily módon ellenőrizetlen a feldolgozásuk és a szállításuk is.
Ha kinézek az ablakon, a házunktól néhány száz méterre található két étterem. Az egyik egy hagyományos, grillezős korai étterem, már kipróbáltuk, attól eltekintve, hogy a földön ülés miatt (nekem) elég kényelmetlen, kiváló kis hely.
A másik tetején tízméteres molinó, rajta a felirat: 보신탕 (BOSINTANG). Ott még nem voltunk…

10 hozzászólás a(z) “megint kutya – megennéd?” címû bejegyzéshez

 1. […] blog post: megint kutya – megennéd? http://babarum.hu/2008/02/21/megint-kutya-megenned/ « előző | Babarum — 2008. 02. 21. […]

 2. banyec szerint:

  fuj de undi :-O

 3. kiselek szerint:

  Én ettől nagyon szomorú lettem.

 4. Izé szerint:

  És miért?Más kultúra, más szokások, más ételek.
  Ők se mverik magukat, hogy európában ne együnk disznót, marhát, szárnyast, lovat vagy akármi mást.
  Semmi közünk hozzá szerintem.

 5. Babarum szerint:
  Annyira azért nem más nekik, hiszen mindezeket a húsokat ők is fogyasztják, míg az európaiak a kutyahúst nem. Ráadásul Európában a kutyatartásnak sokkal erősebb hagyománya van, mint Koreában, csakis ezért az idegenkedés.
  Az én véleményem az, hogy nem ítélhetjük el őket emiatt, el kell fogadni, mint ahogyan el is fogadom. Lehet, még meg is kóstolnám, mint ahogyan megkóstoltam a sült disznóbelet és a selyemhernyó-lárvát is.
  Ha érdekel a koreai konyha, kipróbálhatod Magyarországon is. Ez a legjobb koreai étterem.
 6. Nia szerint:

  Már voltatok ebben az étteremben? És miért ez a legjobb?

  Eddig egyszer voltam koreai étteremben vagy 7 éve a Fő utcában (I. ker.), de ott nem volt sushi (mert az előbbi étterem étlapján van). :) “Csak “az asztalból kinyitható melegítő szerkezet és persze minden más. Sajnos akkoriban nem értékeltem az akkori párom Ázsia-mániáját.

 7. Babarum szerint:

  @Izé: éppen most olvastam, hogy az olimpia alatt Kínában is betiltják a kutyahús fogyasztást.

  @Nia: Természetesen, már többször is jártunk ott, inkább úgy mondanám, hogy a koreai éttermek közül már csak oda járunk. Voltunk több másikban is, de egyik sem nyerő. Itt ugyanazok az ízek, mint Koreában.

 8. Nia szerint:

  Ezt jó tudni, köszi az ajánlást, egyszer benézek én is.

 9. Babarum szerint:

  Szívesen, ha megtörtént a látogatás, ne tartsd magadban a tapasztalataidat, kíváncsi vagyok! :)

 10. Nia szerint:

  Igérem mindent el fogok mesélni. :)

Szólj hozzá!