most akkor Észak-Korea fellőtte az atomot?

2009. május 27.11 hozzászólás

Kategória: Korea

A mai napon több telefonhívást is kaptam, valamint interneten is többen megkerestek azzal a kérdéssel, hogy mi van most Koreában, mivel “Észak-Korea fellőtte az atomot”. Nos, mivel eléggé érintett vagyok a témában (Manócska még ott van…), illetve kint tartózkodásom alatt és azóta is figyeltem a koreai politikai történéseket, röviden összefoglalnám a helyzetet a saját meglátásom szerint.

Politikai helyzet a Koreai-félszigeten

Észak-Korea rendkívül elszigetelt ország, a nemzetközi politikai porondon számottevő államok közül Oroszország és Kína támogatását bírja egyedül. A Kínával való jó kapcsolat Észak-Korea létrejötte óta töretlen, közismert Kínának a  koreai háborúban játszott jelentős szerepe is (egymillió kínait küldtek meghalni a háborúba). Az észak-koreai rezsim jól felfogott érdeke – különösen a Szovjetunió felbomlása óta – szoros kapcsolatokat ápolni Kínával, melytől igen nagymértékben függ gazdaságilag és politikailag egyaránt.
Az elszigeteltségnek köszönhetően Észak-Korea kezében egyetlen tárgyalási alapot képező adu van a nemzetközi közösséggel szemben, ez pedig nukleáris programja. A sztálinista vezetés hamar túltette magát azon, hogy az országban milliók halnak meg éhínség miatt, és sajnos már a nyugati újságok sem nagyon cikkeznek arról, hogy gyerekek halnak éhen. (Egy korábbi bejegyzésben található műholdképen láthatóak az 1995-98 közötti éhínség során ásott feltételezett tömegsírok, abban az időszakban mintegy kétmillió ember halt éhen. Fotókkal dokumentált tény egyébként, hogy a segélyszállítmányok egyenesen a katonai raktárakba kerülnek: Valamivel etetni kell a több mint egy milliós hadsereget – a tartalékosok száma kb. ötmillió…)
A Dél-Koreában jelenleg hatalmon lévő Lee Myung-bak és kormánya az előző két ciklus “sunshine” politikájával szemben keményebb hangot üt meg, és ragaszkodik a segélyek ellentételezéséhez, azaz csak akkor nyújt segélyt az északiaknak, ha teljesen leépítik atomprogramjukat és ellenőrizhetővé teszik a segélyek elosztását. Japán, a másik nagy segélyező ugyanezt az álláspontot képviseli. Ez természetesen nem tetszik Észak-Koreának, és megpróbál kedvezőbb pozícióba kerülni.

Nukleáris potenciál

Észak-Korea az első földalatti atomrobbantást 2006 októberében hajtotta végre. A Kim Jong-il vezette rezsim ezt sikeresnek minősítette, de a nemzetközi vélemények kétkedve fogadták, nem tudták kétséget kizáróan megerősíteni, hogy ténylegesen atomrobbantás történt-e. Észak-Korea jelenleg egy atomerőművel rendelkezik, az 5 MW-os yongbyoni reaktor eléggé elavult, plutóniumtermelésre egyre kevésbé alkalmas, már csak a fűtőrudak hiánya miatt is. Sokkal valószínűbb viszont az urániumdúsítás mint technológia. Bár  1998-ban Pakisztántól sikerült megszereznie a technológiát, az embargó miatt a hozzá való alkatrészeket nehezére esett beszerezni, de szakértők szerint sikerülhetett megoldania ezt a problémát is.
Észak-Korea nukleáris programjához szervesen kapcsolódik a rakétaprogram, melynek keretén belül interkontinentális ballisztikus rakéta létrehozása a cél, amellyel elérhetik az USA területeit. Legutóbb, április elején – az észak-koreaiak által szintén sikeresnek mondott – rakétakísérletet hajtottak végre, melynek során a kilőtt rakéta mintegy 3200 kilométeres távot tett meg. Nemzetközi megfigyelők ezt a kísérletet kudarcnak minősítették, a számítások szerint a rakéta harmadik fokozata egyszerűen nem indult be. (Nem szívesen lennék a program vezetőjének helyében…) Elképzelhető azonban, hogy hamarosan átlépnek ezeken a nehézségeken, és elérik a 10000 kilométeres határt, ami egy sikeres támadáshoz szükséges az USA ellen.

A legfrissebb fejlemények

Észak-Korea két nappal ezelőtt végrehajtotta második földalatti atomrobbantását, és ezzel egy időben rövid hatótávolságú rakétakísérletet is végzett. A bejegyzés címében említett rémhír e két hír összemosásából adódhat. Nem nézek televíziót, de el tudom képzelni, hogy a szenzációhajhász összefoglalók félreérthetőek voltak néhány ember számára.
Az atomrobbantás hatására Dél-Korea, aki eddig megfigyelőként volt jelen, csatlakozott a Tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI), amit Észak-Korea hadüzenetként értelmezett, és magára nézve érvénytelennek tekinti az 1953-ban kötött tűzszüneti megállapodást. (A két ország formálisan hadban áll egymással, 1953-ban csak tűzszünetet kötöttek.)

Meddig megy el Észak-Korea?

A kérdés véleményem szerint nem az, hogy lesz-e háború, egy esetleges támadást ugyanis Kína nem támogathatna, Kína katonai és gazdasági segítsége nélkül pedig az elszigetelt ország teljességgel esélytelen az egész világgal szemben. A játszma a tárgyalási pozíciók javítása érdekében zajlik, az észak-koreai rezsim megpróbál egy olyan helyzetet kialakítani, amelyben számára kedvezőbb pozícióban nagyobb engedményeket csikarhat ki. Különösen érdekes ez a játszma annak fényében, hogy nem dőlt még el, ki lesz a “trónörökös” a súlyosan beteg Kim Jong-il halála után. Jelen helyzetben tiszta a kép, Kína egyik kezében szinte az összes adu, másik keze pedig az olajcsapon. Ha elzárná, a játszma gyorsan véget érne, de akkor elveszítené befolyását a Koreai félszigeten.

11 hozzászólás a(z) “most akkor Észak-Korea fellőtte az atomot?” címû bejegyzéshez

 1. Kefe szerint:

  Nagyon logikus, értelmes cikk.
  Tetszett!

 2. Snowqueen szerint:

  Köszönöm,nekem sokat segítettél a tisztánlátásban (tele a hócipőm a szenzációhajhász média ferdítéseivel).

 3. Babarum szerint:

  @Kefe: Köszönöm!

  @Snowqueen: Szívesen! Nem tudom mit ferdítenek. :-o

 4. Snowqueen szerint:

  @Babarum:Mindent…:-(

 5. Mefi szerint:

  Mostanában ez az egyik legjobb poszt, amit olvastam, köszi!

 6. Babarum szerint:

  @Snowqueen :-o

  @Mefi: Szívesen! :D

 7. sxboy szerint:

  Köszönöm, nagyon érdekes cikk volt, így már tisztábban látok, mint eddig. :)

 8. Aurus szerint:

  Nagyjából egyet is értek vele, bár azért remélem tényleg úgymond “csak” ebbe az irányba és nem nyílt összecsapáshoz vezet mindez.

  Gondolom ezt mind láttuk már: http://tinyurl.com/nb45er

 9. Babarum szerint:

  @sxboy: Neked is szívesen, üdv a blogon!

  @Aurus: Bízom benne én is, de nagyon kicsi az esély, hogy támadni merne. A képet ismerem, nagyon jó, én is kiraktam a mikroblogomra (A Mulatságos oldalra van bekötve ide.). :D

 10. kenyeres szerint:

  Szia!

  Nagy az út a Soroksári Auchontól, eddig a cikkig, de gratulálok hozzá, akár külpolitikai elemzésnek is megállná a helyét.

  Régóta nyomon követem a blogot, nagyon jó, érdekes. Sok sikert neked :)

 11. Babarum szerint:

  A bejegyzés lassan egy éves, de köszönöm az észrevételt!
  Jó alkalom arra, hogy a parlagon hagyott blogot takarítsam kicsit. Kiszedtem a két kiemelt bejegyzést, és máris a legutóbbi írások látszanak csak.
  Ha kedvem és időm is lesz, akkor talán még írok is megint ide! :D
  Tudod, a kihívások! ;)

Szólj hozzá!